PROTEST advokata u Beogradu zbog zakona koji štiti banke, a ne građane!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nekoliko hiljada advokata iz cele Srbije okupilo se danas kod sedišta Advokatske komore Srbije i odatle otišli u protestnu šetnju pored zgrade Vlade Republike Srbije – do Ministarstva pravde.

Protest advokata uz cele Srbije izazvao je Nacrt novog Zakona o parničnom postupku. Smatra se da je Ministarstvo pravde to uradilo pod pritiskom banaka, zbog velikog broja tužbi koje su građani podnosili jer su banke nezakonito naplaćivale naknade za obrade kredita. Ovim izmenama građanima biće otežan pristup sudu jer za svaku radnju moraju odmah da plate taksu. Takođe, rekli su advokati u radnim grupama za izradu zakona su učestvovali predstavnici Američke privredne komore, što ukazuje na pritisak za izmenu zakona i povlašćenih i položaj banaka i drugih moćnih institucija.

Advokati su upozorili da neće prestati sa protestima dok vlast ne odustane od ovog nacrta zakona kako bi moglo da se pristupi izradi novog. Kako je rečeo na skupu „ovako zamišljen zakon onemogućava pristup sudu građanima, sem veoma imućnima, jer ih, kako su naveli, visina i način plaćanja sprečava da pokrenu postupak“. Kao primer koliko je zakon diskriminušući navode primer „da ako građanin nema novca on ne bi mogao da odgovori na tužbu pa bi gubio spor po tom osnovu“.

U ovom trenutku protest još uvek traje.
ucentar.rs  
!!! Zapratite nas i na FB  najnovije vesti,
događaji i afere iz Kragujevca i Šumadije na FB UCENTAR
skinite našu aplikaciju ANDROID
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar