Vratimo se još jednom na čuveno Svetsko prvenstvo u Rusiji, nakon što je Francuska osvojila „boginju“ Kante je bio previše stidljiv da pita da se slika sa peharom.

Bilo je neophodno da ga Stiven Nzonzi ohrabri da to uradi.

Igrači su upravo Kantea slavili u svlačionici nakon trijumfa nad Hrvatskom sa 4:2.

Zato i ne čudi što je prethodnog leta Čelsi odbio dve ponude velikana „teške“ više od 50 miliona evra za Kantea.

Strpljenje se isplatilo nepunih godinu dana kasnije jer je Kante uveo „plavce“ u finale Lige šampiona.

Jednom prilikom je upoznao navijača u džamiji, a nakon toga otišao kod njega kući na večeru.

„Kada je mlađi brat mog prijatelja upoznao Kantea u džamiji na večernjim molitvama odlučio je da ga pozove na večeru. Koliko je Kante skromna osoba“, napisao je ovaj korisnik Tvitera.

Kasnije je objavljeno da su jeli kari, da su gledali emisiju o fudbalu, malo igrali video igrice, a onda je Francuz odlučio da krene kući.

U Francuskoj je nekoliko klubova odbilo da ga potpiše pre nego što je dobio šansu u Bulonju. Ipak, tada Kante nije verovao da će postati profesionalac.

„Bio sam u drugom timu Bulonja, koji je igrao u šestoj, pa u petoj ligi. Nisam bio profesionalac, pa sam nastavio da studiram jer nisam bio siguran da li mogu da živim kao fudbaler. Kada mi je bilo 18 godina položio sam prijemni i zatim studirao dve godine računovodstvo. Kada sam došao do prvog tima, prestao sam da studiram. Imam kvalifikacije za raučunovostvo, ali više volim da se koncentrišem na fudbal“, rekao je Kante godinama ranije.

Ovaj vezista retko kada daje izjave čak i kada su sva svetla reflektora uperena upravo u njega. Dugo se prepričavalo ono što je rekao za zvanični sajt Čelsija.

„Igram fudbal i smatram sebe fudbalerom. Ne želim da ljudi pridaju previše pažnje na ono šta sam van fudbala, šta radim i da se pitaju: Ko je Ngolo? Gledajte me samo kako fudbalera, nema potrebe gledati previše u to i reći: On je ovakav, on je onakav. Pitajte me o fudbalu i ne mnogo toga van fudbala. Samo želim da budem igrač među igračima. Ja sam to što jesam. Ne mogu to dobro da objasnim, ali ne osećam da sam najdivnija osoba, na fudbalskom terenu ili u životu, ja sam samo ja. Ako pobedim pobedim, ako izgubim, izgubim, ali uvek dajem sve od sebe u svakom takmičenju. To nije zato što sam dobar ili nešto tome slično. Samo sam ono što jesam“, rekao je Kante.

I to fudbaler koji u karijeri ima dva trofeja Premijer lige, Svetsko prvenstvo, FA Kup i trofej Lige Evrope. Ostalo je još da osvoji Ligu šampiona, što je sledeći cilj koji je zacrtao.

Ime ovog franucskog veziste pojavilo se na ustima ljubitelja fudbala relativno kasno. Sa 21 godinom je i dalje igrao amaterski fudbal, a onda je prešao u Lester kada i Rijad Marez. Ukupna odšteta za obojicu bila je nešto više od šest miliona evra, a postali su ključ osvajanja Premijer lige u sezoni 2015/2016.

Upravo su njih dvojica doveli nove klubove (Mančester siti i Čelsi) do finala i u Istanbulu.