konj „Kobasica“i divlja svinja „Šunka“- završili u raju!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Na prelepom imanju, odnedavno i etno selu Babin konak u selu Borač kod Knića- žive konj „Kobasica“ i divlja svinja „Šunka“.

Iako na prvi pogled deluju pomalo brutalno imena su dobili zbog predivnog gesta ovdašnjih ljudi- spaseni su sigurne smrti i našli svoje utočište na kome bi im svako pozavideo.

Dejan Čairović na Boračkom kršu

-Čuvamo ih od kada su oporavljeni i postali su mezimci čitave okoline. Na imanju ima još dva konja, par mačaka.. Spasili smo  pedesetak životinja, odgajili i pustili u prirodu. „Kobasica“ je bio toliko loše da bi sigurno završio tamo i zbog toga smo ga i tako nazvali- priča nam Dejan Čairović iz Borča, koji je pre šest godina počeo da obnavlja imanje, dedovinu svog prijatelja Miroslava Nikolića iz Nemačke.

Nikolić je rešio da oživi rodno selo svoje majke, poznato široj Srbiji po prelepim kadrovima iz serije “Moj rođak sa sela”.

Miroslav Nikolić i Dejan Čairović

Kupio je 40-ak hektara zemlje, izbušio arterski binar, popravio puteve po selu o svom trošku, planira da otvori fabriku bio-piva… A baš gde se nalazi Babin konak, odakle se pogled pruža na prirodni fenomen Boračkog krša- obnovljeno je imanje u kome danas konače mnogi gosti iz Srbije.

–  Ko želi da doživi autentičnu Šumadiju dođe ovde kod nas. Jelovnik je baziran na domaćim srpskim jelima i  zdravoj hrani, naravno tu je i nezaobilazna stara rakija šljivovica. Gosti mogu i sami da spremaju u kotliću- kaže Čairović koji je uspeo da posle šestogodišnjeg rada od ovdašnjih vrzina stvori mesto dostojno da stane rame uz rame i sa onim najprestižnijim koje Srbija ima.

A ovde svega… I Borač ima šta da ponudi.

„Kobasica“ uživa…

Pogled sa “Babinog konaka” pravo “puca” na Borački krš. Jedinstven prirodni fenomen nastao od stena vulkanskog porekla krije bogatu istoriju, od prvih plemena koja su se naseljavala, preko Rimljana do srednjovekovnog grada čiji se ostaci još uvek nalaze na putu ka vrhu.

„Šunka“ na ogromnom imanju etno sela

„Najpoznatije naselje je bilo za vreme despota Stefana Lazarevića kada je grad Borač imao veliki značaj. Najveće utvrđenje je bilo za vreme despotovine sa dimenzijama 150 sa 70 metara dok je u podnožju krša postojala još jedna tvrđava, podgrađe gde su živeli građani, trgovci, zanatlije… Mogu se videti njegovi ostaci kao i ostaci srednjovekovne crkve. Ovde je identifikovano negde oko 78 vrsta ptica koje predstavljaju 21 odsto čitavog derivata ptica u Srbiji“ – priča nam Čairović koji vredno radi na promociji svog kraja.

Ne čudi što je ovde sve više turista. U „Babinom konaku“ je nekako sve objedinjeno. Bog je tako hteo.

-Ljudi su željni čistog vazuda. A ovde se struje ukrštaju sa svih strana- kaže nam Čairović.

FOTO GALERIJA: Etno selo „Babin konak“ u Borču..

    ucentar.rs foto: privatna arhiva

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar