„Srbima 1.138 godina- Hrvati, muslimani i Albanci nisu osuđeni ni za jedan zločin nas Srbima!“- rekao je Aleksandar Vučić SB

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Srbi su osuđeni na ukupno 1.138 godina, dok Hrvati, bosanski muslimani i Albanci nisu ni za jedan zločin počinjen nad Srbima, što pokazuje kako je haška pravda skrojena, ukazao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćaju Savetu bezbednosti UN. Sinoč je držana sednica na kojoj je predstavljen izveštaj Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove u Hagu. Vučić je tokom obraćanja poručio da Srbija ozbiljno shvata svoje obaveze prema Mehanizmu. 

„Većina osoba koja služi svoje presude su državljani Republike Srbije i prirodno je da Srbija bude zainteresovana da oni odsluže svoje kazne u Srbiji“, naveo je Vučić.

Vučić je napomenuo da postoji konkretan problem sa kojim se suočavamo, posebno na teritoriji Kosova i Metohije, gde se održavaju ponovna suđenja dvojici građana Srbije kojima je već suđeno u Tribunalu.

Dodao je da je u prethodnom periodu bilo pokušaja da se sasluša Nebojša Pavković i da se izruči Vlastimir Đorđević. „Tražim od Mehanizma i SB UN da spreče pokušaje suđenja osobama koje su već osuđene od strane Mehanizma, jer se to dešava na teritoriji koja je pod privremenim mandatom UN“, rekao je Vučić.

Vučić je istakao da Srbija ozbiljno shvata obaveze u vezi sa Mehanizmom, ali da je Viši sud u Beogradu zaključio da pretpostavke za hapšenje Petra Jojića i Vjerice Radete nisu ispunjene.

„Odluka se zasniva na domaćem zakonodavstvu i međunarodnom pravu“, naveo je Vučić.

Podsetio je da je Srbija isporučila Tribunalu sve optužene osobe, uključujući i ličnosti iz najviše vlasti.

Kako je naveo Vučić, prema presudama Haškog tribunala, čini se da niko nije odgovoran za zločine nad Srbima. 

Predsednik je pozvao Savet bezbednosti UN da pomogne u neutralnom pristupu međunarodnom pravu.

Predsednik Vučić je, odgovarajući na obraćanja predstavnika BiH i Hrvatske, poručio da nije nije najbolja politika vređati ljude iz sopstvenih zemalja.ucentar.rs 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar