potpredsednik SSP Dejan Bulatović posetio Jabučje kod Kragujevca!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
 
„Planirana sredstva u budžetu grada Kragujevca su neprimereno niska. Iznose 0,28% od ukupnog budžeta, odnosno 26 miliona dinara. Stranka slobode i pravde vidi veliki potencijal u kragujevačkim selima i obećava da će po preuzimanju odgovornosti za vođenje grada u prvoj godini izdvojiti 3% budžeta za razvoj poljoprivrede odnosno oko blizu 300 miliona, sa tendencijom stalnog podizanja sredstva iz budžeta za podršku i razvoj. Pored toga izdvajaće se značajna sredstva i za razvoj seoskog turizma. To je jedini način za opstanak sela i ostanak na selu. Država je dužna da bude saradnik dobre namere, sa strategijom.“ – rekao je Dalibor Jekić, predsednik gradskog odbora SSP, tokom sastanka sa potpredsednikom Dejanom Bulatovićem.
Nakon posete Kragujevcu Bulatovića je posetio domaćinstvo Dejana Đorđević aiz sela Jabučje. Problemi sa kojima se poljoprivrednici suočavaju, prema rečima Đorđevića dovode do gašenja malih poljoprivrednih gazdinstava.
.Uslovi života meštana Jabučja su nehumani sa bazičnog aspekta, od nepostojanja ambulante, pošte, prodavnice, dakle osnove su ljudima uskraćene- rekao je Đorđević i „istakao da je selo Jabučje nekada imalo 120 domaćinstava, danas nema ni 60“.
-Nekada je jabučje imalo 350-400 krava, danas manje od 100, sa daljom tendencijom smanjenja i gašenja. Kao poljoprivrednik koji se bavi stočarstvom  mogu da ukažem na probleme sa kojima se suočavamo. Država je loše organizovana prema stočarima, bez konkretnih mera, uz nedostatak podsticaja i stalnog kašnjenja isplate subvencija, neorganizovan otkup, rast cena- rekao je Đorđević i izrazio „zabrinutost jer je navedenim činjenicama neizvesna budućnost njegove primarne delatnost, time i porodice“
-Ukoliko se ovaj trend nastavi i on biti prinuđen da odustane od bavljenja stočarstvom- rekao je Đorđević.
Bulatović je ponovio da će prvi rezultati na nivou države u odnosu na poljoprivredu biti u roku od šest meseci po preuzimanju vlasti. Posebno se osvrnuo na mere koje će biti sprovedene:
„Prva stavka je vraćanje subvencija sa četiri na dvanaest hiljada po hektaru za sva registrovana gazdinstva. Zatim, poljoprivrednicima obezbediti gorivo bez akciza, dakle jeftinije gorivo – 99/100 din. litar goriva za poljoprivredu. I naravno, država će garantovati poljoprivrednicima otkupnu cenu u stočarstvu, voćarstvu koje je specifično za vaš kraj, ratarstvu i u svim oblastima poljoprivrede.“ – istakao je Bulatović.


ucentar.rs foto: privatna arhiva/FB

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar