Poznati Kragujevčanin Dragomir Bojanić GIDRA- rođen je na današnji dan!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Na današnji dan, 13.juna 1933.godine rođen je jedan od najpoznatijih Kragujevčana Dragomir Bojanić Gidra. Bio je jugoslovenski i srpski pozorišni, televizijski i filmski glumac sa preko sto ostvarenih uloga. Replike nezaboravnog her Žike Pavlovića i danas prepričavaju čak i oni koji u vreme snimanja filmskog serijala Lude godine nisu bili ni rođeni. 
Gidra je još u mladosti koju je proveo u Kragujevcu bio suočen sa ozbiljnim teškoćama. Majka Novaka umrla je od posledica tuberkuloze, a otac Joca, oficir Vojske Kraljevine Jugoslavije i pripadnik garde jer streljan. Gubitak roditelja ga nije omeo da u rodnom gradu završi školu za preradu mesa, voća i povrća. Jedno vreme je bio zaposlen u fabrici konzervi „Crvena zvezda“ ali je paralelno sa poslom bio član amaterskog pozorišta Sveta Mladenović. Neobično talentovani glumac amater ulazi potom u ansambl kragujevačkog pozorišta i upisuje Akademiju za pozorište, film, radio i televiziju u klasi Raše Plaovića. Već kao brucoš dobija ulogu Mitketa u predstavi Koštana Narodnog pozorišta u Beogradu. 
Od 1955.godine počinje Gidrina bogata filmska karijera. Glavne i veće sporedne uloge odigrao je u više od 30 domaćih filmova a veliku slavu van granica Jugoslavije doživeo je pod pseudonimom Entoni Gidra u brojnim ostvarenjima u Italiji gde je bio zvezda takozvanih špageti vesterna. Na prestižnom filmskom festivalu u Puli osvojio je Zlatnu arenu za ulogu u filmu Svadba, a u Gidrina briljantna ostvarenja ulazi i uloga kaplara Janićija u filmu Marš na Drinu. Najzapaženije TV uloge su majstor Lale u seriji „Majstori“ i Mikula u legendarnoj priči o beogradskim ilegalcima tokom Drugog svetskog rata „Povratak otpisanih“. 
Gidra je bio oženjen glumicom Ljiljanom Kontić sa kojom ima kćerku Jelenu. 
Njihova turbulentna veza trajala je od studentskih dana a krunisana je brakom 1966.godine. O ljubavnom životu Gidre i Ljalje, kako je zvao svoju suprugu, često su prepričavane bezbrojne anegdote. Jedna od njih je da ju je iz porodilišta dočekao sa čak tri orkestra iz Skadarlije. Zbog neobuzdanih naravi razvodili su se nekoliko puta ali se i ponovo venčavali. Mira Stupica se prilikom svakog pomirenja ponašala kao i prilikom prvog sklapanja braka, donosila je poklone i čestitke kao da se radi o novopečenim mladencima.
O nesvakidašnje vedrom duhu Gidre Bojanića svedoče i bezbrojni pacijenti i zdravstveni radnici na VMA gde je proveo poslednje dane lečeći se od karcinoma jetre. U to nesrećno vreme u uglednu ustanovu svakodnevno su dopremani ranjenici sa ratišta. Mnogi u lošem stanju i sa teškim povredama bili su njegova poslednja publika. Veliki broj njih je posvedočio da je Gidra, iako je znao da mu je kraj blizu, neprestano zbijao šale koje su svima vraćale osmeh, nadu i veru u život. Priča se i da mu je i samo medicinsko osoblje švercovalo cigarete bez kojih nije mogao. 
Preminuo je novembra 1993.godine.
Dragoljub Bojanić Gidra sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu. 

ucentar.rsfoto:printskrin


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar