Pored podele porodičnih higijenskih paketa stanovnicima jednog od najvećih romskih, podstandardnih naselja u Kragujevcu, organizovan je i štand za prijavljivanje Roma i Romkinja na portal e-Uprava, kaže Stevan Gligorin, državni sekretar. U okviru prve faze podsticaja romske populacije na imunizaciju pružena je pomoć za prijavljivanje na portal eUprave, dok je druga faza podela porodičnih higijenskih paketa u podstandardnim romskim naseljima. Ovu aktivnost Ministarsvo državne uprave i lokalne samouprave sprovodi u 29 gradova i opština širom Republike Srbije u 179 romskih zajednica u kojima živi oko 70 hiljada ljudi. Prepoznali smo značaj promocije imunizacije u romskim zajednicama ali i približavanje sistema za prijavu na vakcinisanje jer ne okrećemo glavu od toga da je potrebna dodatna podrška za sticanje i očuvanje imuniteta tokom i nakon vakcinacije, kaže državni sekretar Gligorin.

Grad Kragujevac je za 13 podstandardnih naselja na svojoj teritoriji u okviru realizacije druge faze podsticaja romske populacije na imunizaciju dobio 1200 higijenskih porodičnih paketa. Štab za vanredne situacije grada Kragujevca je od početka imunizacije kroz rad na terenu Mobilnog tima i vakcinalnog tima Doma zdravlja kao i podele brošura o kovid bolesti, počeo sa informisanjem romske populacije o opasnosti od zaraze Kovid-19 ali i imunizacijom Roma i Romkinja na terenu. Stanovništvo Licike je gotovo potpuno imunizovano, kazala je dr Damnjanović, članica Gradskog veća i koordinatorka za primenu protivepidemijskih mera grada Kragujevca. Tu se naša aktivnost ne završava jer nastavljamo rad i u ostalim romskim naseljima gde će pored imunizacije biti uručeni ostali  higijenski paketi za posticaj i podizanje stepena higijene.

Za državnog sekretara Stevana Gligorina predsednik Skupštine grada Miroslav Petrašinović i članica Gradskog veća dr Gordana Damnjanović, upriličili su prijem u zgradi Gradske uprave.

tekst i foto: IS SGK