Kubanac uveseljava Srbe na litijama u selu Drijen na Kosmetu!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Na Kosmetu, Zubin Potok i oko 20 sela u okolini, slavi treći dan Svete Trojice.

Posle blizu 50 godina, kako se ovde kaže- red je pripao porodici  Milomira Radića. Milomir, njegova tri sina Milan, Goran, i Predrag sa 8 unučadi u porodičnom domaćinstvu u selu Drijen gde su podigli novu kuću, ugostili su oko 200 svojih komšija i prijatelja. U svom domu Radići dočekali su i ispratili časni krst, a potom uz tradicionalne srpske pesme proslavili do ranih jutarnjih sati.

Interesantno je da je na veselju u domu Radića, goste uveseljavao kubanac Del Toro Vega Lazaro, koga su ovde na Kosovu od milošte prozvali Lazar.

Kako kaže ovaj član poznatog kragujevačko- beogradskog benda Manufaktura, izrazio je želju da vidi Kosovo posle 15 godina života u Srbiji. 

Inače, u samom Kragujevcu u šali se kaže „da je najveća pritoka Lepenice Zubin Potok“. Mnogo se porodica iz ovog kraja doselilo u Šumadiju. Prema jedinom zvaničnom podatku iz nekadašnjeg Zavoda za razvoj grada Kragujevca u periodu od 1975. do 1981. godine sa Kosmeta, Sandžaka i Crne Gore doselilo se 36 hiljada porodica. Razlog tome je ekspanzija ondašnjeg industrijskog giganta „Crvene zastave“.  U to vreme automobilski gigant zapošljavao je preko 30 hiljada radnika!ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar