po prvi put u Kragujevcu na VIDOVDAN: prikaz dresure pasa Vojske Srbije!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Na najvećoj izložbi vojne opreme i naoružanja u istoriji Kragujevca, na Vidovdan 28. juna u Šumaricama- u propratnom delu srpski vojnici prikazaće dresuru službenih pasa. Manifestacija kod stadiona „Čika Dača“ počinje u 12,30

Vojska Srbije raspolaže sa više desetina službenih pasa koji obavljaju različite zadatke. Oni pronalaze nestale osobe u lavinama i ruševinama i otkrivaju sakrivene osobe, eksploziv i zabranjene supstance.

Među vojnim službenim psima najviše je šarplaninskih, nemačkih i belgijskih ovčara i labrador retrivera. Najbrojniji su vučjaci, što se objašnjava, istorijski gledano, najdužom upotrebom. Zahvaljujući višedecenijskoj saradnji vojske i nemačkih ovčara, napravljena je najbolja selekcija koja je stvorila najveći broj jedinki pogodnih za vojne specijalnosti. Za njima slede labradori, koji se zbog svojih prirodnih osobina koriste pretežno za traganje.

Radni vek službenog psa traje prosečno sedam do osam godina, posle čega se psi penzionišu. Vojska se poslednjih godina trudi da većinu pasa čiji je radni vek prošao adekvatno udomi, a neretko završe i u kućama svojih vodiča. Za ljubitelje pasa to je prilika da dobiju poslušnog, socijalizovanog i izuzetno školovanog ljubimca. Trenuci rastanka vodiča i pasa, kao i napuštanja kasarni izuzetno su dirljivi i razneže i tvrdo vojničko srce.

Službeni psi se u vojnoj policiji uvežbavaju za odbranu, odnosno napad, kao i za traganje i to za ljudima, narkoticima i eksplozivom. Pseći njuh i brzi refleksi spasli su mnogo života.ucentar.rs/blic foto: mod

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar