Vojska Srbije kuva pasulj za Kragujevčane na Vidovdan! Evo i recepta
U propratnom delu najveće izložbe opreme i oružanja na centralnoj državnoj proslavi Vidovdana biti prikazana u kragujevačkim Šumaricama- Vojska Srbije za okupljene građane kuvaće čuveni vojnički pasulj.

Srpska vojska ruča pasulj na Solunskom frontu, foto: IMS
Istorija ishrane naše vojske ukazuje da je ovaj specijalitet borcima deljen u posne dane posle odluke Skupštine u Smederevu 1805. godine, a današnje ime i ukus dobio je kada ga je u jelovnik uvrstila JNA 1982. godine.
Dakle, gde god je slavna srpska vojska bila- tu je bilo i ovo čarobno jelo. Jeo se i na Solunskom frontu u Prvom svetskom ratu.
Bilo je mnogo recepata, ali je danas najpribližniji onom iz vremena JNA.
OVAKO se priprema po „normativu“ JNA…
Sastojci: Mera je za litar pasulja,
- 240 grama pasulja
- 16 grama pšeničnog brašna tip 800
- 20 grama šargarepe
- 30 grama svežeg crvenog luka
- Prstohvat sušene paprike
- Tri manja čena svežeg belog luka
- 30 grama masti ili ulja
- Prstohvat mlevene crvene paprike
- Prstohvat crnog bibera
- Oko 20 grama dodatka jelima (začin C)
- Dva-tri lista lovora
- So po ukusu
- Kašika seckanog peršuna
Priprema:
Pasulj potopiti u hladnu vodu, vodeći računa o tome da vode bude u dovoljnoj količini, da se ne bi desilo da pasulj pri bubrenju upije celu količinu vode i da ostane suv. Potopljen pasulj držati na hladnom mestu i ostaviti da se kvasi 1-3 sata. Zatim ocediti vodu, pa pasulj staviti u lonac, naliti hladnom vodom tako da ga voda prekrije i kuvati 10-15 minuta. Nakon toga ocediti vodu pa naliti vrelu, dodati polovinu sitno seckanog crvenog luka i ostaviti da kuva, uz povremeno dolivanje tople vode.
U polovinu vrele masnoće dodati ostatak sitno seckanog crvenog luka i šargarepu izrezanu na sitnije kockice ili rendanu, i sve zajedno pržiti da blago porumeni. Kad je pasulj upola kuvan, dodati ispržen crveni luk i šargarepu, sušenu papriku, prethodno potopljenu dva sata u hladnoj vodi i lovorov list.
Preostalu masnoću zagrejati dodati brašno i pržiti da blago porumeni. Kad brašno porumeni, isključiti vatru pa odmah dodati sitno seckan beli luk i alevu papriku u prahu i sve dobro izmešati. Kad pasulj omekša dodati dodatak jelima (Začin C ili neki sličan), posoliti i zapržiti pripremljenom zaprškom, uz stalno mešanje da se zaprška ne zgrudva.
Vojnički pasulj sa zaprškom kuvati na laganoj vatri još 20-30 minuta. Nakon toga, kad je vatra isključena, dodati mleveni biber, sitno seckani peršunov list. Po potrebi dosoliti.
Vojnički pasulj pri kuvanju sve do zapržavanja ne sme mešati, kako ne bi došlo do lomljenja zrna i zagorevanja.
Ipak važno je napomenuti da mnogi smatraju da je vojnički pasulj nazamenljiv kada se kuva u kazanu, jer mu količina upravo daje specifičan ukus!
ucentar.rs foto: prinskrin