BRAVO! Proslavili 61-godišnjicu mature u Kragujevcu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Generacija maturanata nekadašnje Vojno industrijske škole 1960. godine, obeležila je 61. godinu od završetka srednjoškolskog obrazovanja.

Oni su se okupili u svojoj nekadašnjoj školi koja je tada imala i internat, evocirali uspomene na vreme mladosti i učenja koje je bilo motivisano činjenicom da ih odmah nakon dobijanja svedočanstva čeka posao, kaže se u prilogu RTK.

Zanimljivo je da u dva odeljenja nije bilo nijedne devojke na zanatskom obrazovanju, ali su zato svi mladići diplomci radili uglavnom u fabrikama namenske industrije širom nekadašnje SFRJ.

Vremešni maturanti pamte doba kada je razred brojio 67 đaka i nijednu jedinicu. 1960. godine kada su završili Vojno industrijsku školu grad i zemlja su se oporavljali od posleratne krize, polako se izlazilo iz siromaštva, ulazilo u novo doba koje je donelo najveći industrijski zamah nekadašnjoj zemlji.

U takvim okolnostima đaci kragujevačke Tehničke i Vojne škole bili su predvodnici u svim fabričkim halama.

Većina njihovih vršnjaka nastavila je školovanje na Mašinskom fakultetu i ka Tehničkoj vojnoj Akademiji u Zagrebu.

Znanje koje je stečeno u školi bilo je na zavidnom nivou, kao i tadašnji standard.

Danas maturanti VIŠ-a iz 1960. godine imaju punih 79 godina i očuvano živopisno sećanje na vreme kada je u ovoj školi postojala učenička plata.

Primali su mesečno od razreda do razreda od 500 do 1.500 dinara.

Učeničku zaradu su koristili za kupovinu kozmetike i artikala za ličnu higijenu, jer im su škola, internat obezbeđivali sve izuzev garderobe.

A i za nju se imalo, jer je moda u to vreme važila nekoliko sezona. Diplomci Vojno industrijske škole najavljuju i za sledeću godinu okupljanje na istom mestu.

Kako je nekada bilo pogledajte prilog novinara RTK Slađana Obradović Čukarić.

 ucentar.rs foto: printskrin/rtk

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar