danas je VIDOVDAN!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Danas je Vidovdan!
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Vidovdan – jedan od najvećih praznika u Srba. Narod Vidovdan vezuje, sa jedne strane za Svetog kneza Lazara i boj na Kosovu ali i za svetog Vida. U arhaičnom smislu postoje i veze sa božanstvima iz vremena srpskih predhrišćanskih verovanja. 
Kako god posmatrano, Vidovdan zauzima izuzetno mesto u kolektivnoj svesti Srba i nalazi se u samom temelju srpskog nacionalnog bića i identiteta. Vidovdan simbolizuje otpor tuđinu, želju za slobodom, negovanje patriotizma viteštva i herojstva…
Iako ishod Kosovske bitke može da se posmatra sa više aspekata tj. ima mišljenja da je vojska kneza Lazara u strateškom smislu potukla Turke, činjenica je da od nje počinje potpuni slom srpske države. Bitka u istorijskom smislu ostaje zapamćena i kao jedna od retkih gde ginu dvojica vladara suprotstavljenih strana i jedan prestolonaslednik; knez Lazar, sultan Murat i Jakub Čelebija. Posle Kosovske bitke telo kneza Lazara sahranjeno je u manastiru Ravanica ali je u seobi Srba pod Arsenijem Čarnojevićem u 17. veku preneto u fruškogorski manastir Vrdnik. Na 600. godišnjicu bitke, 1989. godine mošti Svetog kneza Lazara vraćene su u Ravanicu. 
U nekim delovima Srbije običaj je da na Vidovdan devojke iz kuće iznesu sve ručne radove koje su tokom godine načinile kako bi pokazale koliko su vešte i vredne. U Mačvi na primer na ovaj dan su zadušnice gde se do podneva izlazi na groblje. Obavezno se iznosi i riba kao vrsta žrtve svetom Vidu. 
Postoji i običaj da žene uoči Vidovdana beru travu Vidovčicu. Ona se stavlja pod jastuk kako bi devojke usnile svog izabranika. 

ucentar.rs


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar