od danas VIDOVDAN zvaničan praznik u ČIKAGU, odlučila gradonačelnica!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Vidovdan je od sada, zvanični praznik u Čikagu. Takvu odluku je donela je gradonačelnica tog grada Lori I. Lajtfut.

Obzirom da Grad Čikago ima jednu od najvećih zajednica srpskih-amerikanaca u Sjedinjenim Državama, i obzirom da su se srpski emigranti naseljavali u Čikago od 1880 god. i ojačavali grad u oblastima umetnosti i muzike, biznisa i finansije, pravosuđa i državne uprave, obrazovanja i socijalne usluge, kao i nauke i medicine, i obzirom da su Beograd i Čikago pobratimljeni gradovi od 7. juna 2005. god. time formalizujući kulturne, istorijske i ekonomske odnose koje postoje između Beograda i Čikaga decenijama, donela sam odluku, da Vidovdan bude praznik grada Čikaga, navodi u svojoj odluci gradonačelnica.
Ona dalje ističe, da je Vidovdan jedan od najvećih kulturnih praznika kod Srba.

„Vidovdan jedan od najvećih kulturnih praznika za Srbe širom sveta kao sećanje na veliku bitku protiv Otomanskog Carstva i pet vekova turske okupacije.

„Obzirom da Vidovdan slavi upornost i izdržljivost pokorenog naroda koji žudi za slobodom, dostojanstvom i ravnopravnošću — univerzalni su ideali koji inspirišu i iziskuju našu konstantnu budnost do današnjeg dana. Zato, dakle, ja, Lori I. Lajtfut, Gradonačelnica Grada Čikaga, ovim proglašavam 28. jun 2021. god. VIDOVDANOM U ČIKAGU, i pozivam sve građane da proslave ovaj dan. stoji na kraju odluke.

izvor: in4s.netucentar.rs foto: prinskrin

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar