„RAT“ Vojnog sindikata i Ministarstva odbrane zbog pogibije podoficira na Pešteru!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Posle današnjeg izjave Novice Antića, predsednika Vojnog sindikata Srbije da ministar odbrane Nebojša Stefanović treba da podnese ostavku  kao moralni čin zbog pogibije starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića iz Kragujevca, oglasilo se Ministarstvo odbrane.

Ministarstvo odbrane: „Novica Antić se se pridružio politizaciji smrti pripadnika Vojske Srbije“ 

-Ministarstvo odbrane saopštava da su pokušaji politizacije smrti pripadnika Vojske Srbije starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića od strane pojedinih političara, a kojima se danas pridružio predsednik Vojnog sindikata Novica Antić, potpuno degutantni- kaže se u saopštenju „i ističe Ministarstvo odbrane nije saopštavalo uzrok smrti Dejana Stojkovića, već smo njegovo utvrđivanje prepustili nadležnim institucijama koje će o tome i obavestiti javnost“.

-O događaju je, napominjemo, odmah obavešteno nadležno Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru. Takođe, odmah nakon događaja potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović naložio je Inspektoratu odbrane da izvrši vandredni inspekcijski nadzor, dok je načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović naložio formiranje komisije za utvrđivanje eventualne odgovornosti vojne organizacije- tvrde u Ministarstvu.

U saopštenju se naglašava „da će ukoliko se utvrde bilo kakvi propusti, svi odgovorni će biti najoštrije sankcionisani“. 

-Sve spekulacije do utvrđivanja uzroka smrti vodnika Dejana Stojkovića u najmanju ruku su neprimerene i namenjene jeftinom skupljanju političkih poena, u kojem nema ni trunke pijeteta prema pokojniku i njegovoj porodici, a vojničke časti na koju se pojedini pozivaju tek ni u tragovima- kaže se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Posle ovog saopštenja oglasilo se i jedini reprezentativni sindikat u Vojsci Srbije koji ima preko sedam hiljada članova.

Vojni sindikat Srbije: „Poverenje vojske u vojni vrhozbiljno poljuljano posle propusta na Pešteru“ 

-Osnovna svrha postojanja sindikata je zaštita prava i interesa zaposlenih, a zahtevanje da se poštuju mere bezbednosti i zaštite na radu, a odgovorni za smrt našeg kolege Dejana Stojkovića kazne, nije politizacija nego naše pravo i obaveza prema njemu i njegovoj porodici, ali i drugim kolegama čije interese zastupamo i čija bezbednost je ugrožena propustima u radu organa rukovođenja i komandovanja u Vojsci Srbije- kaže se u odgovoru VSS.
Sindikalci kažu „da im je žao nam je što se poslednjih nedelja ministar ne odaziva na pozive Vojnog sindikata Srbije, za sastanke na temu prava zaposlenih u Vojsci Srbije, a njegovi najbliži saradnici ne odgovaraju na telefonske pozive iz sindikata, zbog čega smo nažalost prinuđeni da sa ministrom odbrane komuniciramo javno putem saopštenja i medija“.
-Ministar odbrane je zakonski predstavnik poslodavca zaposlenima u Vojsci Srbije i po službenoj dužnosti mora da primi kritiku i prihvati odgovornost za propuste u poštovanju mera zaštite na radu sa najtežom – smrtnom posledicom. U tom smislu je poslodavac moralno i zakonski odgovoran i to nema apsolutno nikakve veze sa bilo kakvom politizacijom- ističe se u saopštenju.
VSS kosntatuje i „da je poverenje profesionalnih pripadnika Vojske Srbije u vojni vrh, ozbiljno je poljuljano posle propusta u poslednjoj terenskoj aktivnosti na Pešteru, nakon saopštenja Ministarstva odbrane od 24. juna u kome se kaže da je uzrok smrti našeg kolege, to što mu je iznenada pozlilo“.ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar