USPEH reformi: SVETSKA banka hvali- SRPSKI katastar (RGZ)!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Analiza Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova pokazala je da su efekti Zakona izvanredni, a kao glavni rezultati primene Zakona navedeno je pojednostavljenje procesa i procedura i unapređenje globalne konkurentnosti Republike Srbije!

Kako je saopšteno, Ex post analizu efekata su stručni i nezavisni konsultanti za potrebe Radne grupe za pripremu predloga za izmene i dopune ovog Zakona koju je formirala Vlada Republike Srbije 28. aprila ove godine.
Analiza je rezultat saradnje Republičkog geodetskog zavoda i Republičkog sekretarijata za javne politike, uz podršku Svetske banke.

-Zahvaljujući sveobuhvatnoj analizi i novom metodološkom pristupu, što je evropski i svetski standard, po prvi put će izmene i dopune Zakona biti urađene na osnovu realnih i merljivih pokazatelja efekata dosadašnje primene zakonskog rešenja, a ne na osnovu paušalnih procena i pritisaka-kaže se u saopštenju.
Sa druge strane analizom je identifikovan prostor za dalja unapređenja i poboljšanja i otklanjanje nasleđenih problema.

-Ova nova saznanja mnoge će iznenaditi jer će otkloniti predrasude nastale kao rezultat negativne kampanje i opstrukcija primene Zakona koje su sprovodile određene interesne grupe- ističe se dalje i navodi da su „smernice za dalja unapređenja podeljene u tri celine“. 
Kao prvo navodi se „dosledna i pravilna primena Zakona u pogledu obavezne razmene podataka i dokumentacije po službenoj dužnosti između nosilaca javnih ovlašćenja i službi za katastar nepokretnosti putem e-šaltera“.
U budućnosti valja unaprediti i način i forma dostavljanja javnobeležničkih (i drugih) isprava za upis u katastar nepokretnosti.
U trećoj smerinici ističe se  „neusaglašenost odredaba drugih zakona kojima se uređuju nepokretnosti i prava na njima sa sadržinom i smislom odredaba Zakona, kao i potreba završetka započetih postupaka i vođenje postupaka po ranije donetim ispravama“.
Ova Ex post analiza se može preuzeti sa sajta RGZ  dokumenta ex-post-analiza i slobodno koristiti, a njeno javno objavljivanje ima za cilj sveobuhvatno sagledavanje problema koji utiču na građane i privredu i kao takva predstavlja javno dobro Republike Srbije, kažu u državnom katastru. ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar