Dalje se navodi da na potvrdu o validnosti diplome čeka i gradonačelnik Nikola Dašić koji se školovao na Vojno – tehničkoj akademiji u Beogradu.

-Naša je želja da svi koji su zaposleni u Gradskoj upravi budu ispravni pred zakonom, između ostalog i po modelu obrazovanja. Postupak provere diploma je u toku, a sankcija za falsifikate je momentalni prestanak radnog odnosa. Moje je bilo da postavim sistem da funkcioniše kako treba, pa građani mogu da očekuju još efikasniju upravu. Sistem koji postoji kod nas već decenijama unazad je poprilično otporan na pristiske koje mi postavljamo. Ali, ni mi ne popuštamo. Svaki građanin zaslužuje da neko ko radi u njihovo ime i prima platu iz budžeta odnosno od novca građana bude svestan da je tu zbog građana, a ne da su građani tu zbog njega- kaže gradonačelnik Kragujevac.

Od 290 diploma koliko je do sada provereno, validne su 282. Neregularna je jedna sa visokom i tri sa srednjom stručnom spremom. Zaposleni kod kojih je utvrđeno da imaju nelegalne diplome, ili su sami dali otkaz, ili je radni odnos prekinut po nalogu načelnika uprave. Za preostale četiri diplome stečene u nekoj od obrazovnih ustanova na teritoji Kosova i Metohije nadležna inspekcija nije uspela da pronađe dokumentaciju jer je uništena. Zbog toga su zaposleni sami pokrenuli vanparnični postupak kako bi na sudu dokazali da su i njihove diplome valdine.

-Odluka da proverimo apsolutno sve diplome – podsetila je Sanja Tucaković članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu motivisana je usmenim upozorenjem zaposlenih da su jako povređeni i omalovaženi što rade iste poslove, za istu platu sa kolegama koji imaju falsifikovane diplome. Oni koji su ozbiljno učili i koji su se tokom školovanja odrekli mnogo toga, kao i njihovi roditelji, smatraju da su time veoma oštećeni- podsetila je Sanja Tucaković članica Gradskog veća za lokalnu samoupravu.

Posao koji obavljaju zaposleni sa legalnim diplomama, ističe ona „ne mogu kvalitetno da obave oni koji za to nemaju adekvatno obrazovanje, kao što je, recimo, upravni postupak koji ne može da vodi neko ko nije položio državni ispit“.

-Do danas je provereno 43 posto od 672 diplome, tako da će javnost biti blagovremeno obaveštena o daljem ishodu- ističe Sanja Tucaković.

LAŽNE diplome u Skupštini grada- „cinkarili se kao ludi“ i na kraju…ucentar.rs