„Da li se tako ponašate u Italiji!?“- pitaju radnici „Fijata“ rukovodstvo

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Predstavnici Samostalnog sindikata Metalaca Srbije „Magneti Marelli“ uputio je kompaniji FCA Plastics otvooreno pismu u kome pozivaju rukovodstvo da se vrati za pregovarački sto.  Pismo sindikata prenosimo integralno:„Poštovani predstavnici i pravni zastupnici kompanije FCA Plastics doo

Prinuđeni smo da vam se obratimo ovim putem, budući da ignorišete sve konvencionalne tokove komunikacije između sindikata i kompanije, od kojih su mnogi definisani zakonom. Konkretno, to znači da kršite zakon.

Ovde želimo javno da vam postavimo par pitanja:

Najpre, da li kao kompanija koja dolazi iz ekonomski uređene države,smatrate za normalno da ignorišete zakone zemlje u kojoj trenutno poslujete ? Ili ste dolaskom u tranzicionu zemlju, preuzeli i tranzicione poslovne manire ?

Dalje, ne samo da kršite zakon ignorišući zahteve sindikata, već ignorišete i pozive nadležnih organa države u kojoj poslujete i koja vam daje razne subvencije. Takođe ignorišete naloge nadležnih inspekcija, čak i nakon podnetih prekršajnih prijava.

Pitamo da li biste smeli u matičnoj zemlji kompanije da ignorišete legitimne zahteve štrajkača, da stavljate Statut kompanije iznad zakona te zemlje, da šaljete štrajkače na prinudni odmor usred štrajka, da usred štrajka, krišom od sindikata, pre- meštate deo proizvodnje i veštački kreirate tehnološki višak, sastavljen isključivo od štrajkača, da ucenom i mitom iznuđujete od sindikata potpis na tajni i nezakoniti Kolektivni ugovor, da kao što su pisali ugledni mediji, vršite malverzacije na granici prilikom uvoza komponenata itd.

Pitanje je i šta bi u tom slučaju uradio sindikat u vašoj uređenoj zemlji ? Verovatno bi izazvao haos.

Ovim putem vas pozivamo da se vratite za pregovarački sto, ne bismo li našli rešenje za nastalu krizu. Takođe, da stavite pred sindikat jasan plan za budućnost, kako bismo se zajedno što bolje pripremili za nju. Najzad, nije strašno ni priznati grešku, kao što je to nedavno bio slučaj sa jednom subvencionisanom britanskom kompanijom u Srbiji, i vratiti se u zakonske tokove.

Svi zajedno moramo krenuti u poboljšanje položaja radnika u Srbiji i vi nam možete pomoći u tome, kako primerom, tako i iskustvom koje nosite iz svoje matične zemlje, gde su prava radnika na mnogo zavidnijem nivou“.ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar