U MIND parku održan je prvi Hakaton – takmičenje mladih IT timova srednjoškolaca i studenata koji su imali zadatak da pronađu inovativno rešenje za unapređenje poslovanja ove grupacije. Svi učesnici su imali sjajna rešenja i osvojili su drugo a za nijansu bolji od ostalih, ocenio je žiri, bio je tim „Smog eliminator“.

Proglašenju pobednika kome je prethodila prezentaciji ideje, ciljeva, kapaciteta, potencijala i planova MIND Parka, Univerziteta u Kragujevcu i prezentacija rešenja IT timova prisustvovali su savetnik za investicije predsednika Republike Srbije Joerg Heeskens, direktor Naučno-tehnološkog parka Novi Sad prof. dr Nebojša Drakulić, gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić, predstavnici akademskih zajednica Kragujevca i Novog Sada, kao i predstavnici IT firmi zainteresovanih za pronalaženje poslovnih prilika i novih talenata.

Za sve koji smo uključeni u projekat MIND Park danas je sjajan dan. Pre tri godine smo postavili kamen temeljac a danas učestvujemo u takmičenju mladih ljudi, studenata i srednjoškolaca koji se trude i imaju svoje vizije za MIND Park, kazao je savetnik predsednika Srbije, Joerg Heeskens. Možemo svi da budemo ponosni što imamo projekat koji u Šumadiji spaja razvoj industrisjke proizvodnje, nauke i pameti. To nije samo ekonomska lokomotiva već model za celu Srbiju, poručio je.

Od svog osnivanja MIND grupa koncipirana je kao centar za industriju šinskoh vozila na prvom mestu, ali od početka propagira priču razvoja novih tehnologija i inovativnih rešenja. Naša saradnja sa srednjim školama i fakultetima datira još od osnivanja Milanović inžinjeringa 2000. godine, jer za nas je jako značajno da saslušamo mlade ljude, prihvatimo njihova rešenja i ideje i na tome intenzivno radimo, kazao je Darko Đorić direktor CEO MIND – Milanović Industries Group. Trenutno smo fokusirani na inovacije i razvoj, startapove, IT komapnije, a ideja Hakatona je, kazao je Đorić da predstavimo MIND Park kao otvoren i za tu vrstu industrije a ne samo za metalsku i industriju šinskih vozila.

MIND grupacija je jako bitna za Kragujevac, nešto po čemu se razlikuje od svih gradova na Balkanu i to ne možemo da zanemarimo, kazao je gradonačalnik Dašić. Još kao viziju, predsednik države a zatim i Vlada Srbije MIND park proglasili su za projekat od nacionalnog značaja. Danas je ta viziji materijalizovana u kojoj je zaposleno oko 1500 ljudi, a imamo i najave dolazaka novih kompanija. Potencijalni investitori kada dođu u Kragujevac mogu da biraju „all inclusive“ ponudu koja je u u rangu sa najmoćnijim zemljama sveta i nešto što ne postoji u regionu, a u isto vreme mogu da se odluče i za „greenfield“ u gradskim industrijskim zonama. Zbog toga se, naglasio je Dašić razlikujemo od svega što možete da nađete u okruženju. Ovo je velika vizija koja vuče napred, ulaže u obrazovanje, nauku i tehnologiju. Događaji poput Hakatona mlade ljude motivišu i stimulišu ih da neusvajaju samo suvoparna znanja već izazivaju njihov intelekt da pronađu kreativna rešenja. Tako dobijamo novu generaciju mladih koja će sutra brinuti o gradu u kome žive naša deca. U Kragujevcu se suserću i nauka i obrazovanje i praksa. Ta mlada energija koja se sliva i okuplja oko ovakvih institucija, komapnija i drugih mogućnosti koje imaju da se usavršavaju ali i da rade i stvaraju svoje profesionalne karijere, uliva poverenje da grad ima budućnost. Kragujevac nije grad koji želi da preskoči Beograd, glavni grad Srbije sa dva miliona stanovnika, već može da bude jedan Salcburg pored Beča, mesto koje je lepše za život, privlačno i turizmu, nauci, industriji, obrazovanju i drugim oblastima, poručio je gradonačelnik.

tekst i foto: IS SGKucentar.rs