Danas je Petrovdan! Za praznik se vezuju mnogi običaji !

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Petrovdan, praznik posvećen svetim apostolima Petru i Pavlu.

Sveti apostoli Petar i Pavle smatraju se prvim propovednicima i učiteljima novozavetne vere, a zaslužni su za krštenje prvih vernika i njihovo prevođenje u hrišćanstvo.

Sveti apostol Petar bio je ribar i prvi je od učenika jasno izrazio veru u Isusa. Prema predanju, posle jedne njegove besede u Jerusalimu u hrišćanstvo je prešlo oko 3.000 ljudi. Lečio je bolesne, vaksrsavao mrtve, čak su se od senke njegove isceljivali bolesnici.

Po zapovesti cara Nerona Petar je osuđen na smrt. Raspet je na krstu, ali glavom nadole jer je smatrao da je nedostojan da bude pogubljen na isti način kao Hrist.

Sveti apostol Pavle prvo je bio farisej i progonio hrišćane, ali je potom prihvatio hrišćanstvo i postao jedan od najvećih propovednika. Pogubljen je u Rimu, u vreme cara Nerona, kad i apostol Petar.

Prema narodnoj tradiciji praznovanje Petrovdana započinje veče pre, kada se pale lile, buktinje od mlade kore divlje trešnje ili breze na mestima gde se narod okuplja, na trgovima i raskršćima, a simbolišu nekadašnje progone hrišćana.

Petrovdan mnoge srpske porodice slave kao krsnu slavu.

Za Petrovdan se vezuju mnogi narodni običaji.

Jedan od njih je da uoči Petrovdana najstariji ukućanin ubere po jedan cvet petrovca za svakog u kući. Svaki cvet nameni po jednom ukućanu, te ih pobode u zemnju na mesto gde ih niko neće dirati. Na sam dan praznika, u ranu zoru dok još niko nije ustao, domaćin odlazi da pogleda cvetove- čiji cvet stoji pravo- biće zdrav, kome je klonuo- biće bolešljiv, a ako je nekom e uvenuo- taj će umreti.

Rasprostranjeno je i verovanje da na ovaj dan Sveti Petar deli deci jabuke na onom svetu, pa se veruje da pre Petrovdana ne treba jesti jabuke. Mnoge majke, koje su izgubile decu, ranije nisu jele jabuke pre ovog praznika, jer su se bojale da njihovo dete zbog toga ne dobije jabuku na onom svetu.

Ako ste ljubitelj jabuka, na Petovdan treba da ih jedete, ali nikako ne smete da ih sečete nožem već samo da ih grizete!

Postoji verovanje da na ovaj dan Sveti Petar deli jabuke deci na onom svetu, pa ovo voće danas simbolizuje slast i mir među ljudima.

U Vojvodini postoji verovanje da onaj ko se na Petrovdan gađa jabukam ili ih udara jednu u drugu priziva vremenske nepogode.

Na Patrovdan domaćice prave petrovdanski kolač sa jabukama poznat kao “petrovača”. U spravljanju ovog kolača treba da učestvuju i deca. Ovo se smatra jednim od najlepših običaja u našoj tradiciji.

Stari običaj je i da se na ovaj dan pale lile od sušene kore breze ili trešnje čime se priziva dobro zdravlje stoke i ljudi.

Veruje se da Sveti Petar drži ključeve od raja i da je postavio kovača na Mesec da ga okuje i sačuva za ljude. Nebeska slama (Mlečni put) i nebeski krst (sazvežđe Labuda) pripadaju njemu.

Na ovaj praznik ne ide se u polje i ne počinju teški poljoprivredni radovi, a naročito se ne uprežu konji u kola.ucentar.rs foto: prinskrin

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar