EPS da vrati građanima po 14 hiljada dinara koje je nezakonito naplatio!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Uz račun za struju već sedam godina plaćamo „Trošak garantovanog snabdevača“, koji je do skoro bio velika misterija, jer se nije znalo šta obuhvata. Ispostavilo se da se njegovim naplaćivanjem krši Zakon o zaštiti potrošača i da građani mogu da tuže EPS, kako bi u svoj džep vratili po 14.000 dinara, piše sputnik
Protivpravno naplaćivanje „Troška garantovanog snavbdevača“ tokom juna je na svom „Fejsbuk“ nalogu obelodanilo Udruženje građana „Proces“. Iz Udruženja su naveli da, prema stavu domaćih sudova, taj trošak nije u skladu sa Zakonom i da EPS mora da vrati novac svakom građaninu koji to zatraži putem suda, zajedno sa zateznom kamatom.
Nezakoniti trošak EPS-a
Osnivač Udruženja „Proces“ Aleksandar Nešić za „Sputnjik“ podvlači da je EPS godinama naplaćivao „Trošak garantovanog snabdevača“, koji je trenutno 142,62 dinara, iako nije bilo poznato šta on zapravo predstavlja, odnosno koje stavke obuhvata.
„Protivzakonitim ga čini što je u suprotnosti s odredbama Zakona o zaštiti potrošača, tačnije Člana 12, a Stava 4, kojim je propisano da je zabranjeno naplaćivanje izdavanja i slanja računa potrošaču. Agencija za energetiku Republike Srbije, koja daje saglasnost na odluku EPS-a kojom se utvrđuje ‘Trošak garantovanog snabdevača’, istakla je da u taj trošak ulaze troškovi izrade i slanja računa, što je protivno Zakonu o zaštiti potrošača“, objašnjava Nešić.
Iako je „Trošak garantovanog snabdevača“ fiksan, on ulazi u osnovicu za obračun akciza i PDV-a, što građanima daje mogućnost da u tužbama potražuju i srazmeran deo tih naplaćenih poreza.ucentar.rs/sputnik 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar