Danas je Svetski dan – ZMIJA!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Na planeti je danas poznato oko 2.400 vrsta ovih gmizavaca od čega je tek petina otrovnih, oko 400 vrsta. Zmije naseljavaju veliki deo sveta ali ih definitivno nema na Arktiku, Antarktiku, Islandu, Irskoj, Novom Zelandu… Generalno, može se reći da zmije ne nastanjuju krajnji sever i krajnji jug Zemlje, a u osnovnoj podeli mogu se posmatrati, pored otrovnih i neotrovnih, kao kopnene i vodene. 
U Srbiji živi desetak vrsta zmija od kojih su samo dve otrovne. (poskok i šarka, s tim što se sporadično može naići i na takozvanog bosanskog šargana) Njihov otrov je samo potencijalno smrtonosan tako da domaće otrovnice ne spadaju u red najopasnijih poput kobre i nekih drugih vrsta. Ipak, ukoliko izostane pravovremena i stručna pomoć, posledice ujeda domaćih otrovnica mogu biti kobne. Najčešće smrtno stradaju deca i stari i već oboleli ljudi. Suštinski, zmije nisu opasne jer se trude da se udalje od ljudi. Gotovo je nemoguće da dođe do incidenta ukoliko čovek nije neposredno odgovoran tako što povredi njen prostor ili je neposredno ugrozi. U principu, prilikom susreta sa zmijom preporučljivo je da se jednostavno u miru udaljite od nje. 
Zmije su u našoj zemlji zakonom zaštićene i nije ih dozvoljeno ubijati ili na bilo koji način narušavati njihovo stanište. 


ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar