Na crnom tržištu diplome za srednju školu- i do PET hiljada evra!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Srednje stručne škole godinama ne mogu da popune mesta, iako su neka zanimanja deficitarna i odlično plaćena. S druge strane, na crnom tržištu diplome se prodaju po ceni od tri do pet hiljada evra. Srednja škola u centru Beograda „Dositej“, koja je prodavala lažne diplome zatvorena je početkom juna, bavi se u svom istraživačkom tekstu RTS

Ovaj tekst posebno je zanimljiv posle provera diploma zaposlenih u Skupštini grada Kragujevca, gde su 672 diplome poslate u februaru resornom ministarstvu na proveru. Do sada je odgovor stigao za 290. Od tog broja utvrđeno je da četiri diplome nisu validne čime je i okončan radni odnos tih zaposlenih dok se za još četiri diplome utvrđuje validnost.

RTS podseća da je za nepunih mesec dana četvoro osumnjičenih, među kojima i direktor škole dva puta  hapšeno za isto krivično delo, trgovinu diplomama.

Prvo su otkrivene mahinacije u srednjoj školi „Dositej“ i Srednjoj tehničkoj školi u Beogradu, a zatim i u Srednjoj medicinskoj školi i Akademiji „Dositej“. Osumnjičeni su za odgovarajuću sumu novca omogućavali učenicima da bez pohađanja nastave i polaganja ispita steknu diplome o srednjem obrazovanju i prekvalifikaciji.

Siniša Lonjak iz Foruma beogradskih srednjih stručnih škola kaže da se to najviše i dešava u onim školama koje obrazuju kadrove koji su deficitarni – pre svega medicinske, građevinske, ugostiteljsko-turističke škole.

Smatra da to stvara jedan veliki problem na ovaj i tako uzdrmani obrazovni sistem.

Sećamo se i velike afere u Srednjoj tehničkoj školi u Smederevu 2012. godine, kada je falsifikovano više od 500 diploma za vanradne učenike. Tada je uhapšeno devet osoba, među kojima i direktor, zbog sumnje da su zaradili više od milion evra.

Lonjak naglašava da takvi, pojedinačni slučajevi narušavaju integritet obrazovanja i vaspitanja u Srbiji.

Posle ovakvih afera nije lako vratiti ugled školi.

Prema njegovim rečima, kupovina diploma demotiviše sve dobre, kvalitetne, radne i poštene učenike koji idu svojim normalnim tokom i završavaju sve obaveze kako treba.

Demotiviše verovatno i prosvetne radnike i sve one ostale koji su završili, kako treba, regularnim putem, dodaje Lonjak.

Kako je nezvanično saznao RTS, u „Dositeju“ su diplome prodavali za tri do pet hiljada evra, a otkriveni su kada je jednan poslodavac posumnjao u diplomu momka koji je konkurisao za posao.

Uhapšeni mogu da odgovaraju za falsifikovanje, zloupotrebu službenog položaja i primanje i davanje mita. Krivičnom prijavom obuhvaćeno je i 27 učenika koji se sumnjiče za plaćanje diploma.ucentar.rs/rts

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar