U Šumadiji zadovoljni otkupom šljive- cenu „lepotice“ diktira Poljska!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Proizvođači u Šumadiji uglavnom su zadovoljni otkupnom cenom od 75 dinara za „čačansku ranu“! Šljiva se izvozi u Nemačku i Rusiju. 

Ove godine smanjena je takozvana kalibracija šljive, odnosno njena veličina za nemačko tržište što je dovelo do uspešne prodaje gotovo celog roda. 

-Ranijih godina cena je bila viša, ali tražio se kvalitet po najvišim standardima tako da nismo mogli da prodamo ni polovinu onoga što proizvedemo. U ovakvim uslovima sa solidnom cenom i preko 90 odsto roda ode za Nemačku- kaže nam jedan od proizvođača. 

Vremenski uslovi nisu ranijih godina dozvoljavali da se postigne u pravo vreme najbolji kvalitet šljive tako da su druge države iz Evrope „popunile“ tržište, a to se odražavalo na cenu. 

Što se tiče izvoza u Rusiju, tamo je kalibracija ostala ista kao i prethodnih godina. 

U šumadijskim selima koja su najveći proizvođači Vinča, Blaznava, Trnava, Čumić, Jarušice, Krčmari  kažu da će berba „čačanske rane“ potrajati još nekoliko dana. Posle toga stiže „čačanska lepotica“- koja je takođe kurentan izvozni proizvod. 

-Njeno sazrevanje usporavaju aktuelni vremenski uslovi. Očekujemo da stigne u narednih sedam dana. Tako da će cenu na evropskom tržištu u najvećoj meri odrediti Poljska koja je najveći proizvođač šljive u tom regionu. Jednostavno, ako se prvo tamo krene sa otkupom cena u Srbiji biće manja- kažu proizvođači za UCENTAR ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar