Pre 105 godina u Kragujevcu je rođen genije srpske pesme!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Na današnji dan, 20.jula 1916. godine, u Kragujevcu je rođen veliki jugoslovenski i srpski kompozitor, pesnik i muzičar Dragiša Nedović. 
Dragiša Nedović je rođen u siromašnoj gradskoj porodici od oca Andreja i majke Gine.  Već sa 16 godina kraće peške iz rodnog Kragujevca „kako bi narod čuo njegovu muziku“. Od prtljaga imao je samo svoju gitaru. Put ga vodi u Bosnu gde piše sevdalinke. „U lijepom starom gradu Višegradu“, „Iz Bosne se jedna pesma čuje“, „Bosanske me ponese zaniješe“, „Prođoh Bosnom kroz gradove“… postale su trajna muzička baština. 
Iz Bosne put ga vodi u Dalmaciju gde inspirisan morem i brodovima piće u duhu narodnih dalmatinskih pesama. „O lipa ti neznanko“, „O brodiću bili“, „Kad su bila mala Mare“…
Po povratku u Srbiju piše pesme koje postaju nezaboravne „Stani, stani Ibar vodo“, „Obraše se vinogradi“, „Lepe li su nano Gružanke devojke“, „Na Moravi vodenica stara“, „Jesen prođe ja se ne oženih“, „Aj’ ‘d’ idemo Rado“, „Siromah sam druže“, „Harmonikom moja“ i niz drugih. 
Drugi svetski rat Dragišu Nedovića zatiče u Kragujevcu gde je 21.oktobra 1941.godine izveden sa hiljadama drugih na streljanje. Jedan nemački oficir ga prepoznaje i izvodi iz stroja smrti. Nedović tako biva deportovan u nemački grad Dormagen gde u zarobljeništvu dočekuje slom Trećeg rajha. U raznim razaranjima koje je Kragujevac pretrpeo, mnogi njegovi tekstovi bili su uništeni. 
Posle oslobođenja nastavlja rad. Sa grupom prijatelja 1950.godine, Nedović osniva Udruženje pisaca i kompozitora pesama sa narodnim motivima ali u isto vreme dobija teško oboljenje na plućima. Tada nastaje pesma „Pluća su mi bolna“ koja je bila zabranjena za javno izvođenje jer se verovalo da je uzrokovala veliki broj samoubistava. Nedović umire 16 godina kasnije od posledica infarkta. 
Poseban pečat u istoriji jugoslovenske i srpske muzike ogleda se u velikoj zaostavštini od preko 400 pesama koje se i danas izvode u Srbiji jednako kao i na sarajevskoj Baščaršiji i Dalmaciji. Neko je jednom zapisao da se Nedovićeve pesme „U lijepom starom gradu Višegradu“ ne bi postideo ni veliki Aleksa Šantić. Inače ovu, po mnogima najpevaniju njegovu pesmu, prvi je otpevao veliki majstor sevdaha Himzo Polovina. Nažalost, kako to obično biva, vremenom je iz političkih razloga iz pesme izbačen deo koji govori o njegovom povratku u Srbiju. 
Dragiša Nedović je umro u rodnom Kragujevcu u 49.godini 31.januara 1966.


ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar