Danas slavimo velikog zaštitnika dece i mladenaca. Ne valja se svađati, gneviti i psovati

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Velikomučenika Prokopija – zaštitnika dece i mladenaca.
 
Sveti Velikomučenik Prokopije jedan je od takozvanih ognjevitih svetaca i zato se dan kada se svetkuje smatra „zaprečitim“ danom odnosno danom kada se izbegavaju svi teži i važniji poslovi.
Za ovaj dan vezuju se mnoga verovanja od toga da se praznuje radi zdravlja dece do toga da treba izbegavati kupanje. 
Pored srpskih porodica koji Svetog Velikomučenika Prokopija slave kao krsnu slavu, ovog svetitelja proslavljaju i zanatlije; kamenoresci, bunardžije i rudari. Na ovaj dan nipošto se ne treba svađati, gneviti i psovati. 
U nekim krajevima ovaj dan smatra se posebno pogodnim za svadbe jer Sveti Prokopije pohodi i blagosilja mladence. 
Inače, sam svetitelj poreklom je bio iz Jerusalima i služio je u vojsci cara Dioklecijana. Car je Neanija, kako se tada zvao, poslao da zatre hrišćane u Aleksandriji. Na tom putu čuo je Božji glas što ga je preobratilo i promenilo njegovo shvatanje života i sveta. Nakon što se vratio u Jerusalim rekao je da je postao hrišćanin zbog čega je mučen i bačen u tamnicu. U mukama mu se ponovo javio Gospod Isus Hristos koji ga je tada krstio i dao mu ime Prokopije. Prokopije je nastavio da propoveda veru Hristovu zbog čega je pogubljen na današnji dan 303. godine. 
Pre Nemanjića u Nišu je postojao manastir posvećen Svetom Velikomučeniku Prokopiju gde je čuvana svetiteljeva ruka. Nakon turskog zauzimanja Niša deo svetih moštiju prenet je u Prokuplje koje je i dobilo ime po Svetom Prokopiju. Sudbina moštiju nije poznata od 18. veka. 


ucentar.rs

 
 
 
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar