Završen stečaj Svetlosti- novinari ostali bez dinara

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Pored neisplaćenih plata i doprinosa, radnici Svetlosti, jednog od najstarijih nedeljnika u Srbiji, ostaće i bez para za sudske troškove. Za sedam godina na troškove stečajnog postupka potrošeno skoro devet miliona, a našlo se i pola miliona za nagradu za rad stečajnog upravnika. Jedino je isplaćena – Poreska uprava, piše cenzolovka.rs

Stečaj nad akcionarskim društvom koje je izdavalo kragujevački nedeljnik Svetlost, najstariji štampani medij južno od Save i Dunava, završen je posle sedam godina. Završno ročište održano je 14. jula i čeka se da sud donese zaključno rešenje kojim će se stečajna masa izbrisati iz registra Agencije za privredne registre.

Kako to obično biva u Srbiji, posle zaključenja stečaja, svi radnici, uključujući i novinare nekada prestižne Svetlosti, ostaće kratkih rukava. Iako su sve sporove pred sudom dobili, nemaju od čega da se naplate. Duguje im se novac ne samo za zarade i doprinose već i za sudske takse i druge troškove u procesima protiv ovog preduzeća.

Oni su zajedno sa drugim poveriocima (Energetika, EPS, štamparije…) svrstani u treći isplatni red kome se duguje 39,8 miliona dinara. Među poveriocima su novinari koji su ostali bez nekoliko plata, pa su njihova potraživanja od 100.000 do 150.000 dinara.

Međutim, postoje i oni kojima zarada nije isplaćivana punih godinu dana. Svakom od njih Svetlost duguje oko pola miliona.

Jedini dug koji je ovo preduzeće isplatilo posle proglašenja bankrota i prodaje imovine jeste nešto više od 918.000 dinara Poreskoj upravi, koja je bila poverilac prvog isplatnog reda. Novca nije bilo dovoljno za isplatu kompletnog duga, pa je Poreska uprava ostala nenamirena za 15.853 dinara.

Tokom sedam godina stečajnog postupka novca je ipak bilo za isplatu naknade troškova stečajnog upravnika (1,3 miliona), knjigovodstvenih usluga i usluga advokata, raznih taksa i sudskih troškova.

Zanimljivo je da je novac plaćan i po osnovu ugovora o delu – nešto više od 500.000 dinara, kao i da je isplaćena „preliminarna nagrada“ za rad stečajnog upravnika od 486.000 dinara. Nagrada je uobičajena u ovakvim postupcima i isplaćena je na osnovu Pravilnika, ali svi ti isplaćeni troškovi ostavljaju gorak ukus u ustima radnika Svetlosti, piše Cenzolovka.rs.ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar