„Zabranite istraživanje litijuma na području Pranjana“, peticija opštini Gornji Milanovac

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ekološko udruženje „Suvoborska greda“, koje okuplja meštane i vlasnike zemljišta na području Pranjana i okolnih sela, zatražilo je danas od Skupštine opštine Gornji Milanovac hitnu zabranu svih geoloških istraživanje bora, litijuma i drugih metala na tom području koja su Prostornim planom te opštine omogućena firmi „Jadar Lithium d.o.o.“ iz Beograda.

„Danas smo opštinskim vlastima u Gornjem Milanovcu predali građansku inicijativu kojom tražimo urgentnu izmenu Prostornog plana kojom bi izričito bilo zabranjeno izvođenja svih geoloških radova i eventualna eksploatacija bora, litijuma i drugih metala štetnih po zdravlje ljudi, biljnog i životinjskog sveta na području Pranjana. Tim istraživanjima bilo bi ugroženo i svih šest reka u ovom kraju“, rekla je predsednica udruženja Ljiljana Bralović.

Ona je naglasila da meštani Pranjana i sela kod Gornjeg Milanovca nisu zvanično bili obavešteni o geološkim istraživanjima koja bi kompanija „Jadar Lithium d.o.o.“ iz Beograda trebalo da vrši na zemljištu čiji su vlasnici, kao i da nisu dali saglasnost da se geološka

dig

istraživanja bora i litijuma vrše na njihovim imanjima.

„Smatramo da bi istraživanja i eksloatacija teških metala imali nesagledive posledice po životnu sredinu, zdravlje i život meštana naše Mesne zajednice, a i šire. Opština po propisima ima 60 dana da odgovori na našu inicijativu, a od odluke opštinskih vlasti zavisiće i naši dalji potezi, koji ne isključuju ni radikalizaciju protesta“, rekla je Bralović.

Ona je navela da je inicijativu koja je predata lokalnim vlastima u Gornjem Milanovcu potpisalo oko 50 odsto meštana i vlasnika zemljišta iz Pranjana i okolnih sela i dodala da je firmi „Jadar Lithium d.o.o.“ iz Beograda geološka istraživanja bora, litijuma i prateće asocijacije elemenata na području Pranjana odobrilo Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije u martu ove godine.ucentar.rs 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar