Kako je propala prva gradnja Centra za izvrsnost- Toma, KOJA i kompanija

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Posle višegodišnjeg zastoja i brojnih problema koji su pratili izgradnju Centara izvrsnosti Univerziteta u Kragujevcu, ove godine će biti nastavljeni radovi na ovom objektu, jer je po sprovedenom postupku javne nabavke doneta Odluka o dodeli ugovora drugom izvođaču. Kako je UCENTAR prvi objavio na tenderu je pobedila novosadska firma a država je odvojila 7,4 miliona evra. Prethodni izvođač preduzeće „Banković“ završilo je 30 odsto poslova i- bankrotiralo. 

Kapitalni projekat za Kragujevac i centralnu Srbiju, ali i za čitav region pre sedam godina krenuo je- naopako!

Iz šturih nezvaičnih informacija iz medija dalo se saznati da je  Centar izvrsnosti u Kragujevcu, među kojima je i Centar za matične ćelije površine od 11.500 m2, ovom  preduzeće iz Crne Trave. Posao je dobilo na tenderu, međutim, potpisivani su aneksi ugovora. U ugovoru koji potpisan sa Univerzitetom u Kragujevcu 2013. stoji da je vrednost radova iznosila 14 miliona evra, a da se projekat finansira kreditom Evropske investicione banke. U to vreme rektor je bio prof dr Nebojša Arsenijević.

Koliko je para prebačeno- ne zna se zvanično! 

Ipak nesporno je da je podizvođač radova bila firma za čije ime se vezuje Goran Kojović- Koja, u to vreme „leva i desna ruka“ porodice Nikolić.

Osim ovog posla Bankovića i Kojovića spajala je još jedna činjenica- obojica su bili donatori Fondacije „Dragice Nikolić“ u to vreme prve dame Srbije. 

Tabla sa imenima donatora u UKC „Kragujevac“

To se dalo videti u vreme rekonstrukcije kragujevačkog porodilišta 2014. godine. Na prvom spratu Kliničkog centra „Kragujevac“ osvanula je tabla Fondacije „Dragice Nikolić“ sa imenima pokrovitelja u ovoj akciji. Sve do tada imena donatora podignuta su na nivo-državne tajne!  Naravno, u njenom središtu objavljen je logotip nekadašnje Kojovićeve firme „Jezero“, ali i logo sada propalog preduzeća „Banković“.

MUP nikada nije istražio kako su proćerdane ogromne državne pare za izgradnju Centra za izvrsnost u tom periodu!

 

Krenulo mu sa Nikolićima…

Od 2012. godine Kojović je dobijao i ostale unosne poslove  menjajući formalno vlasnike svojih preduzeća. Krenuće i sa poslovima u građevinarstvu. Spisak poslova vrednih nekoliko miliona evra koje dobija uglavnom kao podizvođač govori sam za sebe: Centar za izvrsnost (matične ćelije), Palata pravde, DATA centar, stanovi za pripadnike MUP i Vojske Srbije, igradnja zatvora u Petrovcu…

 
ucentar.rs foto: prinskrin/SGK

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar