Ništa se nije promenilo 30 godina, kaže Miroslav Stojanović- Džiga za DANAS

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

„Narod je izgubio i želju i volju da se bori za promene. Posvećen je samo preživljavanju. Izlaznost na svakim izborima pada sve više, što pokazuje da su ljudi siti klasičnih stranaka. U njima ne vide perspektivu već samo mogućnost uhlebljenja na konto partijske pripadnosti“, smatra lekar Miroslav Stojanović, član rukovodstva Zajedno za Kragujevac, a piše DANAS

Po njemu ovako koncipirane građanske paltforme bi mogle da ponovo animiraju i  aktiviraju ljude da ponovo izađu na izbore.

– Sa novim ljudima moramo pokušati da nešto konačno promenimo u Srbiji. To nije lak  proces i biće još teži ali je i nepotizam, negativna selekcija i korupcija u svim društvenim oblastima nešto što nas koči, davi i neprestano baca unazad u ono naše „blato i mulj”, ocenjuje Stojanović koji je opozicionar još od Miloševićevih devedesetih.

– Nije bilo prijatno živeti u ono vreme i gledati sve one ljude, koje i sad gledamo i koji su „tu” preko 30 godina. Svi su isti, samo su se malo – kao na glumačkoj sceni, maske promenile, izričit je on.

Kada je nedavno u Beogradu osnovana Otvorena građanska platforma „Akcija” na inicijativu Nebojše Zelenovića, njoj je pristupio i pokret Zajedno za Kragujevac u kome je sagovornik DANAS-a.

Stojanović je na prethodnim izborima nastupio u okviru  Zajedno za Šumadiju Veroljuba Stevanovića ali je kao  odbornik Skupštine grada (sa koleginicom Oliverom Nikolić) istupio iz nje.

– Posle prošlogodišnjih izbora, „drugo mesto” u gradskom parlamentu proglašavano je za „fantastičan rezultat”, iako je osvojeno manje glasova nego na izborima 2012. i 2016. Milan Urošević iz SPO-a je bio sa nama na lokalnoj listi, a na listi „Aleksandar Vučić za našu decu“, na listi za republički parlament. To je nesuvislo. Konstruktivna opozicija je obična floskula i tako nešto ne postoji, kaže Stojanović za www.danas.rs, podsećajući da je iz te grupacije, sem njih dvoje, izašlo još četvoro gradskih odbornika koji su se preko Šapićevog SPAS-a „utopili” u SNS.

 

Po njemu, aktuelna priča gradskih vlasti „ne pije vodu”.

– Još pre dolaska na vlast SNS je bombardovao građane pričom da je Kragujevac (pre)zadužen i da će naprednjaci svojom „domaćinskom poltikom” vratiti te dugove. Ne vidim, sada, da su dugovi manji – još su veći. Gradske vlasti se hvale realizacijom kapitalnih projekata ali koliko je to stvarno njihovo delo? Ne možemo smtrati da su oni uradili Palatu pravde jer je to republički i državni projekat. Milanović je sa „Simensom” napravio svoju priču i kakav udeo gradske vlasti imaju u tome? Svi ostali „kapitalni projekti” ne postoje i nisu ni započeti, već su samo su „servirani” u predizbornoj kampanji, tvrdi Stojanović.

Na lokalu što se partnera tiče izvesna je saradnja (već su obavili razgovore) sa Šumadijskom regijom, a vide i mesta za zajedničko delovanje i sa strankama koje su bojkotovale izbore.

– Razjedinjena opozicija ni na nivou Srbije a tek na lokalu nema nikakve šanse protiv „vojske SNS-a” koja disciplinovano izlazi na sve izbore ucenjena radnim mestima u javnim preduzećima što svaki put donese rezultat toj partiji, naglašava Stojanović, dodajući da su SNS-ovski „rezultati” samo izborni, a ne „radni“.ucentar.rs/zoran mišić/danas

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar