UCENTAR SAZNAJE U narednih 6 meseci masovna legalizacija objekata!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Iz vrha države stiglo je naređenje da se užurbano pripremi novi predlog zakona o ozakonjenju nelegalnih objekata! Prema njemu će se u narednih šest meseci legalizovati više objekata nego li u poslednjih 20 godina u Srbiji, saznaje ekskluzivno UCENTAR.

Samo u Kragujevcu ima 40 hiljada nelegalnih objekata dok gotovo dva miliona objekata u Srbiji još čeka ozakonjenje. Zahtevi su podneti i pre više godina. Iako je po važećem Zakonu o ozakonjenju iz 2015. godine, dopunjenom 2018, divlja gradnja krivično delo i takav objekat mora da se ukloni, doneto je samo oko 7.500 rešenja o njihovom rušenju. 

Novi Zakon o zakonjenju biće pristupačan najširem sloju građana i realizovaće se po vrlo povoljnim cenama. Prema svemu sudeći, javnim istupima predsednika Republike Aleksandra Vučića i natpisa medija država je rešila da okonča višegodišnju agoniju. Nije reč o ni o kakvom predizbornom triku, već se radi o čisto ekonomskim razlozima u projektu u kome će na dobiti biti i narod i država. 

Ako se sve sagleda najbliže rešavanju ovog problema bilo se još u vreme ministrovanja Velimira Ilića kada je doneti predlog o legalizaciji bio svrsishodan i donekle ostvarljiv za građane. Međutim, bivši ministar kao da je zaboravio onu narodu „da od sto pametnih ideja jedna i može da se realizuje“. 

Tromost aparata i niz  problema u administraciji, kao i troškovi legalizacije učinili su njegov kraj- neslavnim! U međuvremenu Vlada Srbije puno je uložila u digitalizaciju E uprave, Republičku upravu javnih prihoda i  Republički geodetski zavoda i za očekivati je da se u sprovođenju ovog procesa  koriste digitalne metode. Jednostavno rečeno, sve je dostupno i rešivo kroz digitalizaciju koja je sprovedena. 

Inače, Srbija nije usamljena u problemu sa nelegalnim objektima.  U Evropi postoji 50 miliona nelegalnih objekata. 

 

Cena kao bitan faktor

Cena legalizacije biće dostupna svim građanima Srbije. To je jedan od preduslova da se ozakonjenje bespravnih objekata uspešno i brzo realizuje. 

  

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar