Divlje svinje uništile letinu u dolini reke Gruže!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Divlje svinje opustošile su zasade kukuruza u dolini reke Gružena na granici opština Knić i Kraljevo. Letina je skoro potpuno uništena na oko 200 hektara u ataru sela Petropolje, Zakuta, Guberevac..

-Svake godine smo pod sve jačom najezdom divljači koje silaze sa okolnih Gledićkih planina, a u poslednje vreme ulaze i ljudima u dvorišta. Očigledno je da se poslednjih godina njihova populacija znatno uvećala, a šteta koju nanose je ogromna. Niko ne može da obezbedi njive od nekoliko stotina hektara, a da zlo bude veće radi se o najplodnijoj zemlji u ovom delu Srbije- kaže nam M.P iz Petropolja. 

Fotografije koje su dostavljene našoj redakciji svedoče o totalnoj šteti na usevima. Međutim, nada unesrećenim zemljoradnicima upravo je u zakonu.

-Svako lice kome divljač unutar ili van lovišta pričini štetu, ima pravo da zahteva naknadu štete od lovačkog udruženja koje upravlja lovištem, odnosno od nadležnog ministarstva- kaže advokat Srđan Mladenović iz Kragujevca.
„rokovi su vrlo kratki“ upozorava advokat Mladenović

Prema njegovim rečima „postupak se prvo vodi vansudski i komisija utvrđuje visinu štete, a ukoliko oštećeni nije zadovoljan visinom naknade, može podneti tužbu sudu“.

-Bitno je napomenuti da su rokovi za prijavu štete dosta kratki – 10 dana od nastanka štete. Takođe, zakon o divljači i lovstvo propisuje obavezu i korisnika lovišta i svih vlasnika zemljišta u okolini, da preduzimaju mere da spreče nastanak štete – postavljanje ograda, strašila, vršenje nadzora i drugih radnji-kaže advokat Mladenović.


ucentar,rs foto: ucentar

 
 
 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar