Veće plate ili štrajk u kragujevačkoj opštini, kaže poverenik ASNS

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
-Blizu smo crvene linije, čekamo odgovor Vlade i saradnju lokalne vlasti, u suprotnom štrajk je neminovan. Nije realno da plata načelnika uprave bude i do četiri puta veća od zaposlenog u istoj upravi koji ima regularnu diplomu srednje škole! 
To za UCENtar kaže Novica Petrović, glavni poverenik ASNS u Gradskoj upravi Kragujevca i potpredsednik granskog sindikata ASNS javnih službi za teritoriju Srbije. Dodaje da su plate u „opštini“ nepodnošljive, da su suštinski čak i ispod minimalca i da su među najmanjima u republici.

-Kragujevac je četvrti grad po veličini a zaposleni u gradskoj upravi sa srednjom i višom školom imaju plate ispod svakog nivoa. Kolege u drugim lokalnim samoupravama su značajno više plaćene, a s obzirom na količinu posla jasno je da naši ljudi u Kragujevcu imaju mnogo više zadataka nego neki u manjim sredinama. Zaposleni sa srednjom školom su na plati u visini ispod 35.000 dinara a takvih je u upravi oko dve stotine. Oni sa višom spremom imaju do 45.000 dinara. Ako se u obzir uzme činjenica da se u našem sistemu u platu uračunava i topli obrok i regres onda je jasno

Aloo UGS Nezavisnost, Aloo Samostalni…

da je ta plata zapravo ispod minimalca. Sindikati su složni da nije prihvatljivo da načelnici uprava imaju plate po 130 000 dinara dok činovnici bukvalno imaju problem da se prehrane“, kaže Petrović i dodaje da su sva tri reprezentativna sindikata u Gradskoj upravi Kragujevca u ovom momentu saglasna, ali i ne isključuje moguće pritiske čiji bi rezultat bio razbijanje sindikalnog jedinstva.

.Ovaj problem je nasleđen i vuče korene iz 2013/2014 godine. Vlada je tada donela odluku o zamrzavanju plata u upravi i sve garniture kragujevačke vlasti se od tada pridržavaju tog nesrećnog rešenja. Nisam siguran kako su ostale lokalne samouprave rešile ovaj problem ali sam sasvim siguran da svi, dakle u celoj Srbiji, imaju veće plate od nas. Čak i pod uslovom da su ušli u prekršaj, što ne mogu da tvrdim, sankcije nisu dobili i primaju kudikamo pristojnije plate od nas. Moguće je da prekršaji postojem ali njih utvrđuje republički budžetski revizor. Prosto je neverovatno da samo radnici kragujevačke uprave ispaštaju jer naše vlasti nisu uspele da nađu rešenje. Ne vidim ni jedan razlog da naše vlasti ne mogu da prevaziđu ovaj problem. Doduše, jedno pismo je upućeno Vladi, ali niko nije uveren da će odgovor biti pozitivan. Zaposleni u Gradskoj upravi su zapravo žrtve nezainteresovanosti lokalne vlasti i tvrdog stava Vlade koja glumi strogoću i poštovanje propisa“, tvrdi Petković jedan od sindikalnih lidera Gradske uprave . On kaže i da je veliki problem i činjenica da kolektivni ugovor još uvek nije potpisan ali i da su zakonski rokovi za početak pregovora o tome istekli. 
Koverta sve tanja, kažu sindikalci…

-Obrazloženje za kašnjenje pregovora o kolektivnom ugovoru koji bi u nekom delu rešio naše probleme bila je pandemija Covid-19. Posle toga se ušlo u pravljenje nove sistematizacije, a nije logično, mislim da nije ni u skladu sa važećim propisima i zakonima da se sistematizacija radi pre potpisanog kolektivnog ugovora. Ima nekih obećanje da će u septembru pregovori biti nastavljeni ali, s obzirom na okolnosti, bojim se da vreme ističe. Ja moram da podsetim da su zaposleni u JKP „Šumadija“ štrajkom izborili relativno povoljan kolektivni ugovor na osnovu kojeg danas primaju neuporedivo veće plate od osnivača – Grada Kragujevca. Mi samo tražimo zarade u visini onog što je dovoljno da se preživi, ono što zaposleni u drugim opštinskim i gradskim upravama odavno imaju“- zaključuje  naš sagovornik. 

Jedan od lidera dva preostala reprezentativna sindikata u GU Kragujevac, UGS Nezavisnost i Samostalni sindikat, nije želeo da razgovara na ovu temu, dok  drugi nije odgovarao na naše pozive.


ucentar.rs

 
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar