Ako danas grmi veruje se da brat Sveti Ilija i Blaga Marija- razgovaraju!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas, 4.avgusta proslavljaju Blagu Mariju, praznik posvećen Mariji Magdaleni. 
Marija Magdalena je bila poreklom iz Sirije, iz grada Magdale. Prema predanju u mladosti je bila grešnica ali ju je od greha izbavio Gospod Isus Hristos koga je kasnije pratila i bila njegova učenica. Nakon Vaskresenja Gospodnjeg Marija Magdalena postala je propovednica. U Rimu je caru Tiberiju crveno obojenim jajetom objasnila Hristovo Vaskrsenje. Prema verovanju prvo jaje koje se za Vaskrs boji, boji se crvenom bojom u spomen tog događaja. Nakon Rima odlazi u Efes kod apostola Jovana Bogoslova gde se nakon nekog vremena upokojila. Po narodnom verovanju, Marija Magdalena ili Blaga Marija, sestra je Svetog Ilije Gromovnika. 
Veruje se i da je zaštitnica žena koje na ovaj dan obavezno posećuju crkvu i zapale joj sveću. Svetiteljka za uzvrat uvek ispuni molitvenicama jednu bogougodnu želju. 
Ako na današnji dan grmi, veruje se da to brat i sestra, Sveti Ilija i Blaga Marija razgovaraju. 
Ovaj praznik spada u takozvane nepokretne i, iako nije obeležen crvenim slovom, spada u najpoštovanije kada se, kao mi u dane Ognjene Marije Svete Petke ništa ne radi u kući i polju. 
U Žitijima svetih Blaga Marija se pominje kao „mironosica ravnoapostolna“, a zajedno je sa Presvetom Bogorodicom na Golgoti tugovala pred raspetim Gospodom Isusom Hristom.


ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar