Ganjaju ga da vrati pare- „PREVARA pod rotacijama“ u Kragujevcu!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Nekoliko privrednika i građana Kragujevca dalo je ultimatum čoveku koji se lažno predstavlja kao radnik Ministarstva poljoprivrede Vlade Republike Srbije – da im do određenog roka vrati novac koji je uzeo kako bi navodno obezbedio bespovratna sredstva iz IPARD fondova EU! U protivnom prijaviće ga policiji za- prevaru! 

Obećavao novac za poljoprivredu…

Ovo kaže dobroupućen sagovornik UCENTAR koji je i sam nasamaren i podlegao priči o kreditima.

-Predstavio se kao čovek iz Ministarstva i uzimao novac za troškove, izradu biznis planovaa, elaborata, prijave i čvrsto obećavao da će do određenog datuma obezbediti sredstva. Međutim, počeli su da prolaze meseci a od kredita ni traga ni glasa. Tada su shvatili svi da su prevareni- priča nam jedan od prevarenih građana. 

Krediti koji su obećavani vezani su za poljoprivredu i turizam. 

Najcrnje je prošao jedan vlasnik etno sela iz Pomoravlja. 

-Kod njega je došao čak sa pomoćnikom jednog minsitra službenim vozilom pod rotacijom. Niko nije mogao da nasluti da je prevara u pitanju- priča ovaj Kragujevčanin i nagalašava da je „mnoge i sramota da kažu da su prevareni, ali da je u pitanju na desetine oštećenih ogroman novac“. 

-Honorar prevaranta određivan je procentualno u odnosu na visinu kredita. Ako recimo obezbedi 100 hiljada njemu se za troškove plaćalo oko deset hiljada evra u ratama- kaže naš izvor. 

Inače, IPARD je pretpristupni program Evropske unije vredan 175 miliona EUR, a kada je reč o Srbiji on se odnosi na period od 2014. do 2020. godine. IPARD III će biti naslednik IPARD II programa, za period 2021-2027.

IPARD je sastavni deo IPA (Instrument pretpristupne pomoći, eng. Instrument for Preaccession Assistance) odnosno njegova 5. komponenta, koja se odnosi na ruralni razvoj. Kako stoji na zvanično sajtu EU „program IPARD predstavlja jednu od prioritetnih oblasti IPA, namenjenu ruralnom razvoju“.

IPARD je skraćenica od: Instrument for Preaccession Assistance in Rural Development.ucentar.rs foto: prinskrin/ilustracija

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar