Oluja ZLOČIN BEZ KAZNE!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Na današnji dan, 4.avgusta 1995.godine počela je akcija Hrvatske vojske – „Oluja“. Trajala je četiri dana i završila se padom Republike Srpske Krajine, masovnim etničkim čišćenjem Srba i preuzimanjem dela teritorije koji je prethodno bio pod kontrolom lokalnih Srba. Ovaj datum Hrvatska slavi kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti dok Srbija i Republika Srpska proglašavaju dan žalosti. 
Akcija je počela američkim bombardovanjem dva srpska radara nakon čega je usledila hrvatska akcija. Zvanično SAD se ograđuju od učešća u „Oluji“ ali su zapravo sve vreme tokom akcije davali logističku podršku snagama RH i praktično preuzeli značajnu ulogu u etničkom čišćenju gotovo 250 000 Srba sa prostora Krajine. Hrvatska vojska je napala iz 30 taktičkih pravaca na frontu dugom oko 700 kilometara. Dubina prodora kretala se od 5 do 15 kilometara. Prvog dana akcije Hrvati su zauzeli Svetog Roka, a Knin stavili u potpuno okruženje na samo par kilometara od grada. Napadi srpskih snaga na Sisak, Šibenik, Otočac, Gospić i Ogulin nisu dali željeni rezultat. Sledećeg dana u podne hrvatske jedinice ušle su u Knin a na tvrđavi se zavijorila „Šahovnica“. 
Nakon „Oluje“ Republika Srpska Krajina prestala je da postoji a četvrt miliona Srba iz Hrvatske je zauvek proterano. Sama vojna operacija potpomognuta avijacijom i logistikom SAD bila je neravnopravni napad na srpske položaje u kojem je učestvovalo skoro 140 000 vojnika i policajaca iz RH i BiH nasuprot 31 hiljade srpskih vojnika. 
Nakon što su srpski civili kolima, traktorima i na druge načine u koloni napustili svoja ognjišta i preko Bosne krenuli put Srbije, hrvatske snage započele su miniranje napuštenih objekata. Preostali Srbi koji nisu izbegli 
masovno su svirepo poubijani, a sama izbeglička kolona nebrojano puta je napadana. 
Prema podacima Dokumentarno – informativnog centra „Veritas“ u evidenciji stoji 2313 imena ubijenih i nestalih Srba od čega je najmanje 1205 civila među kojima 522 žene i 12 dece.
Akcija „Oluja“ smatra se završnim činom etničkog čišćenja Srba. 
Međunarodni krivični tribunal za bivšu Jugoslaviju je operaciju „Oluja“ u prvostepenom presudi hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču okarakterisao kao udruženi zločinački poduhvat sa ciljem trajnog i prisilnog proterivanja najvećeg dela Srba sa prostora bivše Republike Srpske Krajine u Hrvatskoj. Međutim, u drugostepenoj presudi, takve tvrdnje su odbačene i generali su oslobođeni svih optužbi. 
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar