Danas se ne mesi hleb, ne pere se rublje, ne iznosi pepeo- Sveta Petka Trnova!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Danas, 8.avgusta, Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici slave Svetu Prepodobni mučenicu Paraskevu – Svetu Trnovu Petku…
Ova, u našem narodu veoma poštovana svetiteljka, bila je poreklom iz Rima iz hrišćanske porodice. Posle smrti roditelja razdelila je svu imovinu i zamonašila se. Zbog propovedanja zabranjene Hristove vere, bila je proganjana, mučena i zatvarana od strane cara Antonina Pije. Iscelivši i samog cara koji se i sam krstio nastavila je da misionari u drugim krajevima. Po naredbi kneza Radija posečena je mačem oko 140.godine, njene mošti su prenete u Carigrad. 
Prema narodnom verovanju na ovaj dan se ne mesi hleb, ne pere se rublje, ne iznosi pepeo ili bilo šta od ručnih radova. Na freskama i ikonama predstavlja se u monaškoj odori sa krstom kao simbolom stradanja i grančicom mirte. Mnoge žene poste na ovaj dan a kao česta je kao manastirska slava dok je u Šumadiji Trnova Petka zavetna slava u Lapovu, Markovcu i račanskom selu Sepci. 
Praznikom Svete velikomučenice Paraskeve – Tenkove Petke, završava se ciklus takozvanih „ženskih praznika“ u koje spadaju i Ognjena i Blaga Marija.


ucentar.rs foto: kristina timotijević

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar