Aleksandar Milošević: „Milijardu evra stiže u Kragujevac- Dašić je narodni gradonačelnik“!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Do kraja ove i početkom naredne godine u Kragujevcu će biti završeni, ali i započeti brojni kapitalni projekti. Reč je o projektima u koje Republika i Grad ulažu skoro milijardu evra! 

Ovo na početku razgovora za UCENTAR kaže Aleksandar Milošević, pomoćnik gradonačelnika Kragujevca za realizaciju kapitalnih projekata i saradnju sa Vladom Republike Srbije 

o Kritičari vlasti u Kragujevcu tvrde da o projektima samo priča, a da se u stvari ništa ne radi.. 

Aleksandar Milošević: „Nikada se nije gradilo u ovoj meri, pogledajte samo kranove“

-Krenimo od poslednjih primera. Jedan u nizu je izgradnja stanova za pripadnike snaga bezbednosti. U okviru državnog programa stanogradnje, u prvoj A fazi na Deninom brdu završene su dve od ukupno devet zgrada. Svečanim uručenjem  ključeva krajem prošle nedelje počelo je useljavanje prvih stanara. Za izgradnju novog stambenog kompleksa za pripadnike službi bezbednosti u naselju Denino brdo, grad Kragujevac je Republici Srbiji ustupio bez naknade osam hektara. Obaveze grada kada je reč o hidrotehničkoj instalaciji i putnoj infrastrukturi završene su u potpunosti. Urađeno je 2,5 km novih saobraćajnica, 700 parking mesta, 11,5 km nove vodovodne mreže, kišne i fekalne kanalizacije. Završetak preostalih sedam zgrada, sa po 108 stanova, očekuje se tokom sledeće godine. Dovoljno je pogledati broj kranova u Kragujevcu i shvatiti da se dosta toga pokrenulo, da Kragujevac počinje da zauzima mesto koje priliči četvrtom gradu u Srbiji. Dolaskom Nikole Dašića krenula je nekako bolja privredna atmsofera, komunikacija, saradnja sa Vladom… 

o Mislite da je to zbog Nikole Dašića!?

 

– Nisam sveo to samo na njegove zasluge. Ali njegovim dolaskom nekako je krenulo na bolje. Dugo sam u ovom poslu. Kragujevac je imao sreće da posle dugo, dugo vremena dobije da tako to nazovem, jednog narodnog gradonačelnika. Znaju to građani Kragujevca. Nema mesta gde nije stigao da ode, pokrenuo kapitalne projekte, danonoćno obilazi i radnike komunalnih preduzeća, sela.. 

 

o Vratimo se investicijama. Rekli ste milijardu evra dolazi u Kragujevac. Nije li preterano?

„Nikola Dašić je narodni gradonačelnik“..

-Matematički izračunato preko 960 miliona evra.  A ilustrativno može se sagledati kroz dva projekta. Jedan koji se završava i drugi koji počinje da se realizuje. U nizu kapitalnih investicija u Kragujevcu, koju finansira Vlada Republike Srbije je Palata pravde. Parcelu za izgradnju objekta površine 22 800 kvadratnih metara, kao i kompletnu infrastukturu u vrednosti od 57,5 miliona dinara obezbedio je grad Kragujevac. U novoj Palati pravde za potrebe 800 zaposlenih u 11 pravosudnih organa, izgrađeno je i opremljeno 24 sudnice i 74 kabineta. Protivpožarna polcija dala je saglasnost za korišćenje objekta, a ove nedelje očekuje se dobijanje upotrebne dozvole. To praktično znači da će najpre početi preseljenje arhive i Apelacionog suda, a tokom septrembra trebalo bi očekivati dolazak i ostalih poravosudnih organa. Kada je reč o budućim projektima svakako kada govorimo na ovu temu  izdvaja se severna obilaznica oko Kragujevca koja je proglašena projektom od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju. Izgradnju je inicirao gradonačelnik Nikola Dašić, a uz snažnu podršku predsednika Republike Aleksandra Vučića i Vlade Srbije, ideja je postala realnost. Dužina severne obilaznice je 22 kilometra. Planirana je izgradnja pet denivelisanih raskrsnica, a projektovana brizina je 100 km na sat. Obilaznica koja će Kragujevac staviti na mapu gradova povezanih sa autoputevima počinje na granici sela Cvetojevac i Jovanovac, prolazi kroz sela Novi Milanovac, Opornica, Drača, Drenovac i Đuriselo. Kraj obilaznice je na granici sela Đuriselo i Goločelo, gde je ujedno i početak Gružanskog koridora. U prvoj fazi koja podrazumeva izgradnju 5 kilometara, kroz plan Detaljne regulacije biće predviđena izgradnja nove industrijske zone u selu Cvetojevac koja će se prostirati na 180 hektara. Postojeće zone, ističe Milošević, polako se popunjavaju tako da je gradonačelnik Nikola Dašić inicirao izgradnju i opremanje nove zone , a na inicijativu meštana Cvetojevca.
Trenutno je u izradi plan detaljne regualacije za celu trasu i paralelno se radi urbanistički projekat za prvih pet kilometara. Rok za završetak urbanističkog projekta je kraj septrembra ove godine. Ako sve bude teklo kako je planirano, realno je očekivati početak pripremnih radova do kraja godine. Vrednost investicije je preko 130 miliona evra.

o Dosta pompezno je najavljivana nova železnička pruga…

-Početak radova na izgradnji nove pruge, prema rečima pomoćnika očekujemo krajem ove ili početkom sledeće godine.Među važnijim projektima je i izgradnja nove železničke pruge Sobovica -krak Kragujevac – krak Batočina u dužini od 13,7 km sa test prugom 1,4 km koja će biti u Sobovici. Nova pruga namenjena je ne samo za industirijski nego i putnički saobraćaj a stajališta su planirana u Cvetojevcu i Sobovici. Prosečna brzina vozova na toj deonici biće 80 km na čas. Završen je idejni projekat i predat zahtev za dobijanje lokacijskih uslova. 

o Priča se da od uvođenja gasnih kotlova u Energetici u ovoj grejnoj sezoni nema ništa!?

-Svi kapitalni projekti izustkuju velike pripreme, papirologiju, jednostavno vreme. Mogu za sebe da kažem da sam dobar poznavalac tih prilika u Srbiji s obzirom na poslove koje sam obavljao. Sve dosadašnje aktivnosti teku po planu. Polovinom avgusta očekuje se otvaranje tendera za projektovanje sa izvođenjem, što znači da bi potpisivanju ugovora za projektovanje mogli da se nadamo polovinom septembra. U toku grejne sezone odnosno krajem ovo ili početkom sledeće godine idu tople probe, kada će se polako krenuti isključivanje kotlovi na ugalj. Kada je u pitanju zaštita životne sredine to je jedan od priroteta ove gradske vlasti.  Otuda je u Eneregtici prelazak sa uglja na prirodni gas, gde je planirana pet kotlovskih jedinica kao i rešavanje odlaganja pepela koji se trenutno nalazi na lokaciji Energetike vrh prioriteta koje samo pomenuo. Ceo projekat se prati preko Ministarstva za zaštitu životne sredine, a finansira preko EBRD – a. 

 

Pripreme za igradnju novog stadion Čika Dača polovinom sledeće godine

Projekat koji takođe zaslužuje veliku pažnju je i izgradnja novog stadiona Čika Dača na mestu postojećeg. Površina novog stadiona je 58 000 kvadrata, kapaciteta 19 600 mesta za gledaoce. Projekat je urađen po UEFA standardima, planirane su natkrivene tribine, parking mesta, prateći sadržaji, sve što imaju UEFA stadioni po svetu. Reč je o velikom projektu za čiju je realizaciju potrebno dosta vremena. Pripremne radove možemo da očekujemo u prvoj polovini naredne godine.Vrednost radova, zbog povećanja cena građevinskog materijala, procenjuje se na oko 70 miliona evra. Projekat prati i finansira Vlada Republike Srbije Kancelarija za javna ulaganja, dok grad Kragujevac, pruža kompletnu logistiku.

 ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar