EASA Reality, je projekat koji je grad Kragujevac finansijski podržao. Glavni parametri: decentralizacija kulture, lokalne kulturne inicijative, aktivnost Filološko-umetničkog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu i kvalitet kulturnog života kojima se EASA rukovodila, teme su i koje grad Kragujevac u kontinuitetu podstiče i zarad kojih pokušavamo da unapredimo kulturnu scenu Grada, podsetio je Bjeletić. Istoričari neretko grad Kragujevac nazivaju prvim u svemu a ovo je prvi međunarodni skup ovakvog formata ne samo u Kragujevcu već i u Srbiji, a održava se već 40 godina. Zadovoljstvo je dodao je Bjeletić, što možemo da ugostimo mlade studente i što smo tokom razgovora sa njima čuli koliko ima detalja, ali i različitosti koje nas povezuju.

Studente arhitekture iz Irske, Velsa, Italije, Zagreba, Malte pozdravio je i pomoćnik gradonačelnika za međunarodnu saradnju Boris Kovačević Kragujevac ima priliku da na 15 dana ugosti studente iz Evrope a posebno raduje činjenica da je evropsko udruženje mladih ljudi koji treba da menjaju svet izabralo Kragujevac da razmenjuje iskustva. U vreme pandemije kada nam je komunikacija i saradnja sa drugim gradovima i institucijama širom sveta otežana, okupili smo Evropu u malom, istakao je Kovačević i izrazio zadovoljstvo što se radionice održavaju na prostoru Kneževog arsenala, starog industrijskog ambijenta koji kroz veliki generacijski projekat, grad Kragujevac želi da ispuni urbanim i kreativnim sadržajima.

Govoreći o značaju letnje evropske škole arhitekture Ivan Radulović, glavni gradski urbanista je rekao da svaka aktivnost koja utiče na svest stručne, profesionalne, akademske javnosti i građana kroz anticipatorsku ulogu urbanizma koji treba da predvidi određene događaje u prostoru veoma je korisna.

Ovogodišnji EASA Reality u Kragujevcu je okupio oko 130 učesnika iz 29 evropskih zemalja koji kroz dvonedeljna predavanja, radionice, razmenu mišljenja traže ideje i elemente na kojima će se zasnivati njihov rad. Obišli su puno lokacija u gradu i ono što bi moglo da ih interesuje a naročito vezano za organizaciju radnih prostora. Ono što će, kako su rekli, poneti sa sobom kao najveću impresiju je topla dobrodošlica, ljubaznost i gostoprimstvo Kragujevčana na svakom koraku.ucentar.rs

izvor i foto: IS SGK