GENOCID na srpskim rekama- presušila i Zlotska reka!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ove fotografije koje je zabeležio Đorđe Miketić na žalost sve su češće u Srbiji. Zlotska reka je presušila.

Meštani sumnjaju da je sve zbog izvođenja istražnih bušotina od strane nekih stranih kompanija koje ispituju mesta za potencijalne nove rudnike bušenjem i do 600 metara u dubinu.

„Presušeno korito, uginule ribe koje leže po golom kamenju – to je današnja slika Zlotske reke kod Bora“, rekla je Snežana Nedeljković, predsednica Zelenog fronta Pokreta “1 od 5 miliona”, saopšteno je iz te političke organizacije. U saopštenju pokreta priložene su i fotografije, uz ocenu da je reč o još jedenom eko ubistvu.

 

Nedeljković je istakla da je u poslednjih mesec dana primećen veliki gubitak vode u Zlotskoj reci koja protiče kroz sela Zlot i Sumrakovac, a da je za samo jedan dan vodostaj na izvoru kod Zlotske pećine opao za čak dva metra.

“Nivo vode u Zlotskoj reci iz trenutka u trenutak sve više opada. Svedoci smo ubijanja jedne reke, to je nezapamćeni zločin! Nizvodno od sela Sumrakovac, korito je potpuno suvo.  Po golom kamenju leži pomrla riba, među kojom su i zaštićene vrste: potočna pastrmka, potična mrena, prugasta uklija… Zlotska reka, nekada čista planinska reka, danas liči na raskomadan leš!  Znamo ko su lešinari, a verujemo da će ih uskoro stići i zaslužena kazna”, istakla je Nedeljković, navodi se u saopštenju.

U jednom tekstu iz 2015. godine kaže se da je

Najznačajnije izvorište iz koga se vodom snabdeva dve trećine Borana – Zlotska reka, jedna je od najčistijih reka u Srbiji i pravi je prirodni dragulj borske opštine. Njen sliv obuhvata 312 kvadratnih kilometara i najveća je pritoka Crnog Timoka.

-Celim tokom Zlotske reke, koja prolazi kroz Lazarev kanjon i sela Zlot i Sumrakovac, nema industrijskih zagađivača, tako da u njoj žive pastrmke, koje inače ne mogu da opstanu u zagađenim vodenim tokovima- navodi se u tekstu Tanjuga.ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar