SPORTOM u Kragujevcu se bave neznalice, kaže Marko Pavlović osvajač svetskih titula!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
0U ovoj fazi nemoguće je zaustaviti propast kragujevačkog sporta. Neko ko se u budućnosti bude bavio ovim problemom moraće da krene bukvalno od nule. Za katastrofu je najodgovorniji gradski većnik za sport kome ne želim ni ime da izgovorim (Predrag Stevović) ali moram da kažem i da se godinama unazad radi potpuno pogrešno!
Ovo za Ucentar kaže Marko Pavlović, dugogodišnji sportski radnik, takmičar sa nekoliko svetskih i evropskih titula, trener i jedan od selektora paraolimpijske reprezentacije Srbije. Tvrdi da je kragujevački sport doveden do propasti neznanjem onih kojima je posao da sport razvijaju ali i burazersko-političkim vezama i kombinacijama zbog kojih su posledice praktično nesagledive. Pavlović koji je i osnivač Kluba ekstremnih sportova Kragujevac kaže da je njegovom klubu smanjeno finansiranje iz gradskog budžeta i da trpi pritiske kroz inspekcijske kontrole ali i da je to postala uobičajena praksa za sve sportske radnike koji nisu u privatnim vezama sa gradskim vlastima, većnikom za sport (Predrag Stevović) i generalno za sve koji misle svojom glavom.
„Mislim da je umanjenje finansiranja invalidima koji se bave sportom u dobroj meri stvar odsustva empatije kao i nesposobnosti da se sa  humanog aspekta sagledaju stvari. Srećna okolnost je da sportisti ne trpe jer lično uživam podršku i svetske i domaće federacije. Koliko god da nas koče dodatno se angažujem i nekako uspem da prevaziđem teškoće. Najvažnije je da ekipa ne trpi. Suština sportskog, takmičarskog duha je upravo u tom pobedničkom mentalitetu, u spremnosti i volji da daš više od sebe, posebno u onim momentima kada je najteže. Dobar primer medijske manipulacije kojom se bavi gradski većnik za sport je prijem srpskog rvača , bronzanog olimpijca Datunašvilija. Tada je rekao da je „Kragujevac centar rvanja“?! Znam pouzdano od mojih prijatelja iz ovog sporta da je rvački klub pred gašenjem. Pritisnut je dugovima, nema takmičarski potencijal… Državni savez pokušava da pomogne rvačima ali ne i grad. Sve je to samo stvar lične promocije jednog čoveka i kreiranja slike u javnom mnenju“, kaže Pavlović koji je u poslu prošao put od spasioca na gradskim bazenima do generalnog direktora ugašenog SC „Mladost“. Svojevrstan kuriozitet je, zbog političkih prilika u centralnom gradu Šumadije, činjenica da je danas ponovo spasioc. 
„Ne smeta mi to što su me umišljeni političari vratili na prvo radno mesto posle svega. To je častan posao. Većnik misli da me je degradirao, a ja zapravo brinem o životima ljudi. To je još jedan dokaz koliko on ne razume sport, sportsko razmišljanje, ponašanje… To uopšte nije poniženje, iako mislim da je poniženje bila osnovna ideja.  S druge strane, poniženje je kada odem na prijem najboljih sportista Srbije u ministarstvu gde je prisutno više od 400 aktuelnih ili potencijalnih šampiona iz Srbije a među njima je tek nekoliko Kragujevčana. Ponižavajuća je i činjenica da Vaterpolo klub Radnički osvoji, svaka čast momcima, Jadransku ligu i domaći šampionat a da ni jedan Kragujevčanin ne pokvasi kupaće gaćice. Grad se ponaša kao Barselona, Real, Mančester… Suština je da se lokalna samouprava bavi školskim sportom, da podrži vlastite kapacitete, ne da se bavi sportskim menadžmentom od koga, verujem, profitiraju pojedinci iz politike. Naša deca između 15 i 18 godina napuštaju sport jer nemaju gde da se ostvare. Ovde je sistem loš, bolestan i tragično neuspešan. Godinama ćemo plaćati očajno neznanje čoveka kojem je na nivou grada dozvoljeno da vedri i oblači sportom“, zabrinut je Pavlović. Dodaje da su pehari koje osvajaju kragujevački klubovi zapravo kupljeni parama građana i da se gradski većnik za sport (Predrag Stevović) čije ime ne želi da pominje ponaša kao igrač kompjuterske igrice fudbalski menadžer.
„Odbijam da verujem da neko može da misli da je farbanje malih golića nešto što je suštinski bitno za razvoj sporta u četvrtom gradu Srbije. Manje novca od onoga što će se potrošiti za farbu je bilo potrebno da se nastavi biciklistička tura Kragujevac – Mostar. Tim projektom smo obnovili ratom pokidane veze za tim divnim gradom i ljudima. Nacionalne televizije u regionu su sa punom pažnjom prenosile taj događaj. RTS, BH TV, HRT su prepoznali značaj tog tradicionalnog maratona koji je naslonjen na invalidna lica u sportu ali gradski većnik nije bio mišljenja da tu manifestaciju treba podržati. Isto je bilo i sa visinskim skokovima u vodu koji se godinama organizuju na šumaričkom jezeru. Mislim da će (Stevović) ostaviti ozbiljan trag u kragujevačkom sportu, neizbrisiv. Biće potrebne godine da se sanira šteta koju neprekidno čini“, zaključuje Marko Pavlović koji je i sam nekoliko dana pre našeg razgovora u Prijepolju pobedio u visinskim skokovima, neposredno pred put u Tokio na paraolimpijske igre. 
 
Sportom se bave neznalice…
Sportom se u Kragujevcu bave neznalice. To traje godinama. Politika je po prirodi stvari lišena sportskog duha. Stevović je samo jedna karika u lancu promašaja. Svesno ili nesvesno, njemu je pripala uloga da lopatom dotuče grob kragujevačkog sporta- kaže Pavlović
 


ucentar.rs foto: prinskrin/privatna arhiva

 
 
Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar