Danas je Preobraženje Gospodnje- preobražava se list u gori i kamen u vodi

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Preobraženje Gospodnje. Prema narodnom verovanju od danas više nema kupanja u rekama i praktično prestaje letnji period. Ovaj praznik posvećen je sećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor kada je On najavio kasnije stradanje i slavu. Ubraja se u  12 velikih Hristovih praznika. Na ovaj dan se u crkvama osvećuje grožđe i deli narodu u zahvalnost Bogu da darove koje nam daje zemlja. Praznik Preobraženje Gospodnje posvećen je trenutku kada se, Hristos na gori Tavor preobrazio pred apostolima i zasijao kao sunčeva svetlost. 
„Tada se Hristu i apostolima javio i Mojsije i Sveti Ilija koji su govorili sa Gospodom je njegovom stradanju i smrti u Jerusalimu“, stoji u verskim knjigama. 
Na Preobraženje se preobražava list u gori i kamen u vodi, lišće počinje da žuti i opada, voda biva hladnija. Veruje se da se u gluvo doba noći i samo nebo preobražava. Ovog dana ne treba spavati da čovek ne bi postao dremljiv, a nije dobro ni plakati kao ni provesti mnogo vremena u kafani. U nekim delovima Srbije veruje se da zmija koja je ujela čoveka ne može natrag u zemlju, jer je ona neće. 
Ovaj praznik uvek pada u dane Gospojinskog posta i dobro je da se ne mrsi. Ali ono što danas obavezno treba učiniti jeste da prvi put probate grožđe!


ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar