„Drugovi“ sindikalni štitite radnike, kaže VSS

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Ovih dana aktuelni pregovori o minimalcu jasno pokazuju krizu na sindikalnoj sceni Srbije i da radnici u Srbiji nemaju reprezentativne predstavnike koji istinski štite njihove interese. Na zvaničnoj internet stranici Republičkog zavoda za statistiku, može se videti da je realni rast BDP u drugom kvartalu 2021. godine u odnosu na isti period prethodne godine iznosio je 13,4%.

Prosto je neverovatno da u državi u kojoj vlast svakodnevno teatralno govori o nikad boljem i bržem napretku, u kojoj se državnici rasipaju budžetskim sredstvima u milionskim iznosima, predstavnici sindikata sa vrlo upitnim reprezentativnim legitimitetom, narodski rečeno, natežu se sa predstavnicima poslodavaca oko toga da li će se iznos minimalca povećati za dve ili tri hiljade dinara. Ovo stanje jasno pokazuje krizu na sindikalnoj sceni Srbije i nemoć da se snagom sindikalne solidarnosti izbori za boljitak svih zaposlenih u Srbiji-kaže se u najnovijem saopštenju Vojnog sindikata Srbije. 

Nesporna činjenica je da povećanje minimalne cene rada mora da prati rast BDP i cenu potrošačke korpe u Srbiji, a da poslodavci tu činjenicu mora da prihvate kao realnost. Pregovori o minimalnoj ceni rada koji se ovih dana odvijaju izmedju predstavnika nekih sindikata i poslodavaca, više liče na cenjkanje o tome kome će više ostati u dzepu. Po svemu sudeći, to će ponovo biti poslodavci čiji kapital uz godine u godinu raste, dok su radnici sve siromašniji i sve više obespravljeni.

-Ukoliko bivši drugovi, a sadašnja gospoda iz sindikata koji su članovi Socijalno-ekonomskog saveta, nisu u stanju da se izbore za to da rast minimalne cene rada prati rast BDP-a i cene potrošačke korpe, ali i brzinu napretka Srbije, kako to vole da kažu predstavnici vlasti, neka se povuku sa svih funkcija u državnim predstavničkim telima i pozovu sindikate na zajedničke akcije za zaštitu prava i interesa radnika, kaže se u saopštenju Vojnog sindikata Srbije. 

Oni konstatuju da je „neprihvatljivo je da minimalna cena rada bude uvećana za manje od 14% u odnosu na sadašnju“. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar