UCENTAR gost na veselju u Mačvi- kod domaćina Pere Katića preko 800 gostiju!
Ovdašnje „kuvanje“ bilo je nešto što smo po prvi put videli… Punoletstvo koje se pravilo za preko 800 ljudi, takođe… Na astalima svega i svačega.. od sarmi do voćnih stolova, pečenja u izobilju, supa od onog istog „kuvanog“…
Ali dođi ćemo svega do toga… Ovo je priča o tome kako u svemu na kraju pobedi- DOBRO!

porodica Katić…
UCENTAR je nedavno bio gost Petra Katića i njegove porodice u selu Prnjavor između Šapca i Loznice.. I tu, u Zasovini shvatili smo da ipak ovaj narod ima svoju budućnost- podaleko od divljanja informacija, svađa političara, napetosti…
Vredni i pošteni paori inspirisali su i ovdašnjeg profesora dr Željka Lazića „da je reč domaćin koja je nekada postojala sve govorila o čoveku!“.
– Nije ga čovekom činilo ni odelo, ni kola, ni kuća.. Time ga je činilo časno poreklo, sloga u kući, način razmišljanja, a ponajviše odnos prema ljudima- napisao je između dr Lazić gledajuću u Peru Kasapina, svog druga.
Istkane rečenice ponajbolje opisuju život ovog čoveka, koji nema zla u sebi, svima pomaže..
I eto, dao mu je Bog da punolestvo svog sina jedinca Aleksandra zajedno sa svojom suprugom Mirjanom i kćerkom Aleksandrom proslavi onako da će se u Mačvi pričati nadeleko i naširoko…
„Kuvanje u Mačvi“…
Ono što je po prvi put nekada novinar iz Šumadije mogao da vidi jeste da se u Zasovini za svetkovine kuva- bik! Ili mlada junica. Meso od nje služi se lešo i to je nešto najukusnije… Od istog mesa pravi se supa i sarma.

dr Lazić i general Simović na veselju..
Ovoga puta junica se kuvala u šest ogromnih kazana.. Dodaju se začini, koji su u svakoj kući tajna, ali da bi se pripremila svetkovina za 800 ljudi potrebno je oko pedesetak ljudi, koliko smo na grubo mogli da izbrojimo.
Samo je sarmu savijalo dvadesetak žena, za pečenje su odvojene dve prostorije od svojih šezdesetak hvadrata… sve je bilo megalomanski… Sve smo beležili fotografijama.. u čudu i neverici…
Pera kaspain u životu i parlamentu…
A kroz Perin život istkana je nekako i priča o sudbini Mačve, natopljenu krvlju, znojem i radom i čivijaškim duhom, osobenim načinom preživljavanja koji pobeđuje sve. I istoriju, i ratove, i muku koja srpskim seljacima kao usud, sleduje po rođenju.
VIDEO: Vrhunska muzika…
– Da nije njega, ne znamo kako bismo. Neretko i oprosti dug. Polovini Prnjavora pomaže. Njemu – koliko ostane. Nikad ga pohlepa nije iskušavala, kao njegov prezimenjak iz Ćosićevog dela „Koreni“. A čuvenje je zaslužio kao kasapin, jer nema mesta u Srbiji gde nisu probali njegove specijalitete od mangulice – kobasice, salamu, čvarke, kulen, slaninu… I to sve pravi po receptima starim preko 150 godina, kada su u selu Zasavici, pored Save, zapaćene prve svinje ove vrste, kupljene od kneza Miloša Obrenovića-pričaju nam komšije. Pera je neretko u gost u srpskom parlamentu, druguje sa generalima… Priča o dobroti ovog čoveka pročula se nadaleko..
Otuda je na veselju bilo dosta znanih i neznanih… Mnogi i nsu došli…
Velika čast porodice Katić jeste dolazak komandanta Kopnene vojske jednog od najpoštovanijih i najomiljenijih srspkih general- potpukovinika Milosava Simovića sa suprugom, I general s puno hvale priča o dobroti i poštenju jedne sprske porodice kakva su Katići…
Veselje kako dolikuje ovakvoj svetkovini..
Vrsi muzičari iz Beograda, njih 12-oro upriličili su veselje… Dolazi su i trubači.. Veselja u Mačvi nije manjkalo… Ispoštovan je i naš portal setom pesama o Lepenici i Šumadiji.. A Pera ko Pera… Stigao je svakog da ispoštuje. da se svakim pita, nazdravi…
FOTOGALERIJA… Punoletstvo kod Pere Katića u Mačvi
Ispoštovane epidemiološke mere
Zbog poštovanja epidemioloških mera koje su morale biti ispoštovane, veselje se nekakao podelilo u dve grupe. Veselje je trajalo do ponoći
ucentar.rs