Bruka i sramota! Odavde Kragujevčani piju vodu, deponije svuda na Gruži

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Iako se veći deo Kragujevca pijaćom vodom snabdeva sa Gružanskog jezera, kragujevački ribolovci koji pecaju na ovoj akumulaciji u velikoj meri nemaju ni minimum ekološke svesti. Formirane su povelike divlje deponije koje nisu samo u vezi sa osetljivim okom ljubitelja prirode već i, verujem, narušavaju kvalitet vode. 
Ovo za Ucentar kaže Jefto Vranić, pasionirani sportski ribolovac koji svoje slobodno vreme provodi na „Gruži“. Kaže da ne može da zamisli da nakon pecanja za sobom ne pokupi smeće. 
„Na pecanje se uvek ponese nešto. Ima tu hrane,opušaka, razne ambalaže. Ne mogu da zamislim da to ostavim iza sebe. Sve prikupim, spakujem u vreću i bacim u kontejner. Trebalo bi da su ribolovci ljubitelji prirode, ko voli da peca, valjda želi da peca u lepom okruženju“?, pita se Vranić koji na Gružanskom jezeru peca decenijama. Kaže da je stanje alarmantno i poziva sve nadležne službe da se usmere na zaštitu „Šumadijskog mora“. 
Jefto Vranić

„Neshvatljivo mi je da ekološkom problemu niko ne pridaje značaja. Ovde dolazimo da se opustimo i, uživamo… Međutim, obala je postala smetlište. Ljudi su neodgovorni do te mere da više nisam siguran da li će voda kojom se napaja Kragujevac u narednim godinama uopšte biti zdrava i upotrebljiva. Sam sam  skupio otpada toliko da nisam moga sve odjednom da spakujem u auto“, zabrinut je za budućnost omiljene kragujevačke oaze ribolovaca naš sagovornik. 

Očekuje od nadležnih opštinskih, gradskih i svih nadležnih organa da nešto hitno preduzmu. Vremena, tvrdi,nema jer je stanje svakim danom sve gore. 

ucentar.rs


Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar