HRABRA porodica koja nije priznala poraz- životna priča svetskog rekordera iz Kragujevca

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Prvu zlatnu medalju za Srbiju na Paraolimpijskim igrama u Tokiju osvojio je kragujevački strelac i reprezentativac Dragan Ristić

On je u disciplini vazdušna puška 10 metara miks postigao rezultat od 255,5, oborio paraolimpijski rekord.

Potom je u subotu Srbiji doneo još jedno zlato, u disciplini vazdušna puška 50 metara, Klasa SH2. Pored zlatne medalje, Dragan Ristić je postavio i novi svetski, kao i rekord Paraolimpijskih igara, koji izbosi – 252.7.

Koliko je uspeh veliki, vidi se tek kada se sazna cela njegova životna priča. Naime, Dragan je u saobraćajnoj nesreći 1999. godine u martu nastradao.

Branislav i Tomislav igraju fudbal…

-Desilo se da je pred samo bombardovanje u naselju Šest topola u Kragujevcu vozio auto i udario u drvo. Povredio je vratnu kičmu i slomio desnu butnu kost. Istog dana je prebačen na Banjicu, i sa njim sam proveo devet meseci. Posle toga smo bili po banjama. Oko 14 meseci sam mu stalno govorio da „može“ i da nema predavanja. Bilo je jako teško, kada je napravio pokret prstom bili smo presrećni… Baš tim prstom danas povlači okidač na pušci…- priča Draganov otac Tomislav.

Streljaštvom je počeo da se bavi slučajno. Pre toga je iz vazdušne puške gađao tek onako, po selu ranije. Od 2008. godine je, nakon prvog takmičenja gde je pucao i nadmetao se sa vazdušnom puškom pored ostalih invalida, Dragan krenuo da trenira.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar