NAPETO u Crnoj Gori- Komite blokirale Cetinje, Nikšićani krenuli bagerom!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Posle napetog jutra u kome je sklonjena ograda ispred Cetinjskog manastira i „bliskog susreta“ Komita sa policijom- tenzije sve vreme rastu. 

Grupa demonstranata koja se protivi ustoličenju Mitropolita Joanikija blokirala je kružni tok i prilaze ka Cetinju. Na putu su šut i kamenje, postavljene su i barikade na ulazu. Putem iz pravca Podgorice i Budve u ovom trenutku nemoguće je doći do manastira gde je sutra najavljen čin hirotinisanja…

Jake policijske snage koje su došle na Cetinje gotovo da nisu ni reagovale, a pojavili su se i snimci gde se bukvalno sklanjaju dok demonstrantni probijali blokade. 

U jednom trenutku bačen je i suzavac. 

Opozicioni političari i smenji čelnici policije okupljeni oko DPS pridružili su se protestima na Cetinju. Milo Đukanović, predsednik Crne Gore najavio da će prisustovati sutrašnjim najavljenim demonstracija protiv hirotinisanja Mitropolita i već je stigao na Cetinje. 

Sa druge strane, sa veličanstvenog verskog skupa u Podgorici predstavnici poručili su nema odlaganja.

– Srpska pravoslavna crkva je objavila u programu TV Hrama da se ustoličenje mitropolita uvek obavlja u sedištu njegove mitropolije. Za učesnike ovog svečanog događaja obezbeđen je organizovan prevoz, a u saradnji sa crnogorskim vlastima biće im omogućeno da dođu do manastira.

„Nema nekog posebnog čina. Patrijarh Porfirije će nakon svečane liturgije uvesti mitropolita Joanikija u tron Svetog Petra Cetinjskog. Na kraju će pročitati odluku Svetog arhijerejskog sabora Srpske pravoslavne crkve“, saopšteno je iz crkve.

Ali ulje na vatru dodala je i informacija da su Nikšićani krenuli da razbiju barikade i omoguće dolazak NS patrijarha srpskog Porfirija i vladike Joanikija na Cetinje. Na društvenim mrežama pojavila se i fotografija bagera koji je krenuo ka Podgorici. 

Crnu Goru čeka neizvesno jutro. ucentar.rs

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar