Rio Tinto reaguje na tekst objavljen na UCENTAR: „Ne radimo istraživanja u Rekovcu“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Na naš mejl stigao je mejl iz kompanije Rio Tinto povodom teksta koji smo objavili u avgustu mesecu. Naš tekst, možete pročitati na sledećem linku, kako bi ste mogli da lakše mogli da sagledate suštinu prepiske..

Rio Tinto već vrši istraživanja litijuma i bora između Kragujevca i Rekovca!

A evo i njihovog odgovora… 

„Obraćamo vam se povodom teksta objavljenog 17. avgusta na portalu ucentar.rs pod naslovom ,,Rio Tinto već vrši istraživanja litijuma i bora izmedu Kragujevca i Rekovcal“ u kojem se navodi da je ,,Ova kompanija [Rio Tinto] je objavila izveštaj u kome se jasno kaže da su vec rađena iskopavanja na području izmedu Kragujevca i Rekovca. U izveštaju se pominju i rezultati istraživanja. Zanimljivo je da sam Rio Tinto kaže ,,da se područje projekta nalazi u centralnoj Srbiji u blizini gradova Jagodine i Kragujevca i 110 km od Beograda, glavnog grada Srbije, kao i da projekat ima lak pristup evropskom autoputu E75 i modernizovan železnički koridor 10 i tako je dobro povezan sa centralnom i zapadnom Evropom.“.
Ne zeleći da na bilo koji način utičemo na redakcijski stav, uređivačku politiku i slobodu štampe, obaveštavamo vas da je nekoliko grubih, materijalnih neistina navedeno u tekstu. Molimo vas da u skladu sa odredbama clanova 83, 85, 86 i 87. Zakona o javnom informisanju i medijima objavite sledeći odgovor:
,,Rio Sava Exploration / Rio Tinto ne vrši nikakva geološka istraživanja na području
Kragujevca i Rekovca, niti ima ikakve veze sa takvim eventualnim istraživanjima. Jedini
projekat koji kompanija Rio Tinto sprovodi u Srbiji je projekat Jadar u blizini Loznice. Više
informacija o projektu Jadar mozete pronaci na sledecem linku
https://www.riotinto.com/operations/projects. Kao multinacionalna kompanija, čijim se akcijama trguje na berzama u Londonu (Rio Tinto PLC – RIO.L), u Australiji (Rio Tinto Limited – RIO.AX) i u Njujorku (Rio Tinto pie ADRs – RIO.N)1 Rio Tinto je u obavezi da sve svoje projekte, bez obzira na to u kom delu sveta se projekat sprovodi, objavi na svojoj internet stranici.
Kompanija Rio Sava Exploration razvija jedan od najvećih greenfield projekata u Srbiji. Samo za izgradnju rudnika i postrojenja za preradu litijum-borata, kompanija Rio Tinto je opredelila 2,4 milijarde američkih dolara. Projekt Jadar se trenutno nalazi u fazi Studije koja bi trebalo da se završi do kraja 2021. godine. Sledeći koraci su dobijanje odobrenja za eksploataciono polje, koje će definisati granice prostora za eksploataciju, i podnošenje i odobrenje Studije o proceni uticaja na zivotnu sredinu, koja ce prethodno biti predmet javne rasprave.“

Ljubazno vas molimo da u medijskim napisima imate u vidu ove činjenice, kao i da nas kontaktirate za informacije i sva dodatna objašnjenja kada se sledeći put budete bavili projektom Jadar. ucentar.rs

 

 

 

 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar