UCENTAR na polasku 10 generacije učenika Bogoslovije u Prizrenu (VIDEO)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

U obnovljenoj Bogosloviji u Prizrenu danas je krenula 10 generacija učenika. Centar srpske duhovnosti živi uprkos svim nedaćama koje su je zadesile. Čitav, obnovljeni kompleks, sa internatom i bibliotekom, pruža odlične uslove za obrazovanje bogoslova, a činjenica da su ovu školu završili, a kasnije u njoj i predavali mnogi srpski patrijarsi, učenike čini još ponosnijima.

VIDEO: Današnja svetkovina u Prizrenu..

Bogoslovija Svetih Kirila i Metodija, u Prizrenu, u podnožju starog naselja Potkaljaja, osnovana je 1871. godine kao prva srednja škola na srpskom jeziku na teritoriji tadašnjeg Osmanskog carstva.

Najveću zaslugu za otvaranje ove škole u gradu na Bistrici ima Prizrenac Sima Andrejević Igumanov, koji je, u tuzi za izgubljenom sopstvenom decom, „usnio svu omladinu svog kraja“, i osnovao zadužbinu kojoj je zaveštao sav svoj imetak.

Bez prestanka, Bogoslovija je radila do 1999. godine, kada su profesori i đaci evakuisani u Niš. Potom su, u pogromu 2004. godine, svi njeni objekti spaljeni.

„To je bio najduži period u njenoj istoriji, od 12 godina da ona nije imala učenike.“ – rekao je za RTS vladika raško-prizrenski Teodosije.

Pogledajte VIDEO sa današnje svetkovine i polaska desete generacije od kada je Bogoslovija obnovljena…

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar