OVO nigde ne možete da pročitate- Koliko je para dobio Fijat od naše države 2020!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Kako smo već objavili prema bilansima u koje je Ucentar imao uvid, FCA Srbija d.o.o. je uknjižio prihode po osnovu “državnih davanja” od Srbije tačno: 2.442.144.000 dinara. Pretprošle, 2019. godine, FCA Srbija d.o.o. se omastio od siromašne države Srbije koja mu je takođe pokrila plate i ostale troškove zaposlenih i to preko dve milijarde i 283 miliona dinara. 

I pored tih 4,7 milijardi davala je Srbija i preko iznosa za plate radnika.

Kako stoji u izveštaju o poslovanju, koji su početkom februara ove godine, potpisali Silvia Verneti Blina, izvršna direktorka, Marčelo Batalja, direktor finansija i Jelena Ćuković, šef računovodstva, Srbija je pomogla ovu firmu, tokom 2020. godine, uplativši joj na ime „državnih nepovratnih sredstava“ iznos od 4.372.466.000 dinara, pa još i 281.305.000 dinara. Sve to preko takozvanog „socijalnog računa“. Čelnici kragujevačke fabrike navode da su te pare iskorišćene za plaćanje svih radova i izvršenih usluga i nabavljene opreme na račun Republike Srbije, na osnovu Ugovora koji je Vlada Srbije potrpisala sa Fijatom, i odnose se na „komunalne usluge“, „sanaciju životne sredine“ i „spoljašnju infrastrukturu i park dobavljača“.
Ako ste mislili da je tu kraj, varate se.
FCA Srbija d.o.o. je prošle godine zaključila Ugovor o kreditu sa Evropskom investicionom bankom od 500 miliona evra, za finansiranje investicionog plana u Kragujevcu. Garanti za kredit su Republika Srbija i Italijanska izvozna agencija, koju je osnovalo italijansko Ministarstvo ekonomije (SACE). Pošto je, zahvaljujući garancijama Srbije, ovaj kredit dobijen po kamati „koja je niža od tržišne“, Fijat ne krije da je zaradio na olakšici, tačno 6.135.326.000 dinara, pa je te pare uknjižio kao „državno nepovratno sredstvo“. Kao što vidite, u Srbiji možete da se zarađujete i bez proizvodnje, samo je potrebno da uzmete kredit od pola milijarde evra i da vam žirant bude Republika Srbija.
Iz izveštaja o poslovanju, Ucentar saznaje šta stoji iza zatamljenih stranica Ugovora, pošto poslovodstvo mora da objasni po kom osnovu je od Srbije dobijalo milionske iznose. Što rekoše, potrebno je samo pratiti tokove novca. Tako saznajemo da će u „skladu sa Ugovorom u vezi Plana o restrukturiranju imovine“ Republika Srbija dati nadoknadu do maksimalnog iznosa od 75 miliona evra a, takođe, Vlada Srbije nadoknadiće sedam miliona evra koje će kragujevački Fijat potrošiti plaćajući razvoj unutrašnje infrastrukture u „parku dobavljača glavnog pogona u Grošnici“. Srbija je, čak, nadoknadila troškove FAS Trening akademije od 52,5 miliona dinara.

sutra: Šta je još država dala i ostaje li Fijat u Srbiji!?ucentar.rs

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar