„Audio izložba Jasenovac: Logor smrti. Zemlja živih.“ u Muzeju „21. oktobar“

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Audio izložba „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“ je otvorena u Muzeju „21. oktobar“ otvorena je od 01. septembra u 14 časova govorom potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministarke za kulturu i informisanje Maje Gojković. Izložba traje do 30. septembra
Izložba donosi osam zvučnih zapisa, radiofonskih priča o žrtvama logora Jasenovac. Izložba je interaktivna i pruža mogućnost posetiocima da kroz niz dramskih aktivnosti postanu učesnici i ko-kreatori priča.
Kako su saopšrili organizatori „ova izložba se služi savremenim metodama angažovanja publike i putem veb aplikacije kojoj posetioci pristupaju sa svojih mobilnih telefona, omogućava ličan i višedimenzionalan doživljaj. Posebno dizajnirane instalacije u prostoru, osmišljene oko radiofonskih priča – omogućavaju posetiocima da kroz interakciju ovaj doživljaj i prodube“.
-Iako inspirisana istorijskim događajima, ova izložba nije istorijska po karakteru. Izložba „Jasenovac. Logor smrti, zemlja živih“ koristi jedinstveni pristup temi logora Jasenovac. Ona predstavlja svojevrsnu ličnu umetničku refleksiju izvedenu u audio formi koja omogućava posetiocima da sami, vođeni naratorom i svojom imaginacijom stvore slike i na taj način „vide“ Jasenovac.Umetnička dimenzija ovog projekta naročito je istaknuta učešćem glumaca Radivoja Raše Bukvića i Bojane Kovačević Gajin, koji su, u ulogama naratora, snimili priče i vođenja. Dizajn zvuka koji predstavlja centralni element iskustva izložbe potpisuje Natalija Strahinić. Autori izložbe su Darko Nikolić i Bogdan Španjević. Na izložbi će biti izložena i interaktivna instalacija „Gvozdena knjiga“ čiji je autor Viktor Kiš. Poruka izložbe zasnovana je na tome da nas Jasenovac uči da budemo zagledani u život a ne u smrt, u svetlost a ne u tamu. Simbol smrti postaje simbol života- kažu organizatori.
Važno je napomenuti da su „mobilni telefon i slušalice su neophodni tokom izložbe“.

-Molimo vas da ukoliko je moguće, ponesete svoje slušalice kako bi slušali priče. Ukoliko međutim to i ne učinite, organizatori su obezbedili ograničen broj slušalica, koje će biti dezinfikovane i bezbedne za upotrenu – u skladu sa epidemiološkim merama- kažu u Muzeju „21 oktobar“ u Kragujevcu. 

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Ostavi komentar